Nemojte izbegavati skrining-preglede, mogu da vam sačuvaju život

Kod lekara najčešće idemo tek kada nas nešto zaboli i kada sami zaključimo da nešto nije u redu. Na nesreću, u ranoj fazi mnogih ozbiljnih bolesti nema simptoma koji bi nas opominjali. Zbog toga preventivni pregledi moraju biti češći, jer sve više ljudi oboleva od nezaraznih bolesti.

Doc. dr Verica Jovanović, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kaže za RTS da se skrining pregledi obavljaju svuda u svetu kako bi se otkrila maligna bolest, pa tako i kod nas.

Jovanovićeva ističe da će se pregledi obavljati na teritoriji cele Srbije i da će građani tri puta godišnje biti pozivani na njih.

Pacijenti koji se pozivaju su oni kod kojih nema nikakvih simptoma. Kada se u najranijim fazama bolest otkrije, u 80 odsto situacija ishod je pozitivan i očuva se kvalitet života.

Kod žena se obavljaju dve vrste skrininga – za rak grlića materice Papanikolau test jednom u tri godine (žene od 25 do 64 godine) i jednom u dve godine mamografija kojom se omogućava rano otkrivanje raka dojki (kod žena od 50 do 69 godina).

Drugi najzastupljeniji karcinom kod muškaraca je rak debelog creva i rektuma, zbog čega treba raditi test kojim se otkriva nevidljiva krv u stolici. Ukoliko se otkrije, radi se kolonoskopija, kojom se najčešće dijagnostikuju polipi koje treba ukloniti.

Građani će na ove preglede biti pozivani pisanim putem i telefonom. Prema rasporedima u domovima zdravlja i bolnicama, biće pozivani svi građani, kako oni koji imajuosiguranje, tako i oni koji ga nemaju.

Kako bi se stekla slika o navikama i zdravlju stanovništva Srbije, od 5. oktobra počinje istraživanje koje sprovode Republički zavod za statisiku, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи