Vežba traganja i spasavanja na aerodromu, četiri scenarija

Vežba traganja i spasavanja punog kapaciteta "SAREX 38-19" izvedena je na aerodromu "Nikola Tesla" prikazom u noćnim uslovima po temi "Udes velikog vazduhoplova u okviru aerodromske zone". Durgi deo vežbe u sredu na aerodromu "Vršac".

Obraćajući se prisutnima u ime organizatora, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov istakla je da ovogodišnja vežba "SAREX 38-19" predstavlja najveću simulaciju udesa letilica i aktiviranja civilnog i vojnog sistema traganja i spasavanja u Srbiji.

"Tokom dva dana vežbe, imaćete priliku da vidite kako funkcioniše sistem traganja i spasavanja u Srbiji, kroz organizaciju četiri različita scenarija, kao i mogućnost da pogledate nove resurse za traganje i spasavanje koje je Srbija kupila u prethodnom periodu", rekla je Mirjana Čizmarov.

Ona je poručila da vežba ima za cilj prikaz pripremljenosti i tehničke osposobljenosti angažovanih učesnika u sistemu traganja za vazduhoplovom i spasavanja lica u civilnom vazduhoplovstvu Srbije.

U noćašnjem segmentu vežbe, izvedenom na aerodromu "Nikola Tesla", učestvovali su i pripadnici Vojnomedicinske akademije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema rečima potpukovnika dr Gorana Rondovića sa Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA, to je samo jedna od niza vežbi koje se održavaju u sklopu sistema saradnje VMA i Direktorata civilnog vazduhoplovstva, a tiče se potrage i spasavanja nakon nesreća u vazdušnom saobraćaju.

"Vojnomedicinska akademija ovde učestvuje u dva segmenta. Jedan je izlazak mobilne ekipe za preuzimanje teško povređenih pacijenata na samo mesto nesreće, a drugi segment je preuzimanje teško povređenih pacijenata koji se, u saradnji sa Ratnim vazduhoplovstvom VS, transportuju na helidrom VMA, gde naša mobilna ekipa preuzima i dalje sprovodi lečenje tih pacijenata", objašnjava Rondović.

On dodaje da je učešće VMA u vežbi važno jer se na taj način VMA stavlja u prvi plan kao jedna visoko specijalizovana ustanova koja pruža svoje usluge kako građanstvu, tako i svim putnicima u vazdušnom saobraćaju koji se nalaze na preletu ili u transportu kroz našu zemlju.

Vežbi je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, kao i predstavnici institucija angažovanih na vežbi.  

Drugi deo vežbe "SAREX 38-19" održaće se u sredu, na aerodromu "Vršac".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се