Skockavanje Trga Republike

Kocke na Trgu su samo poslednji u nizu propusta u velikim rekonstrukcijama. Bilo je najava da će se napraviti spiskovi firmi koje zbog propusta neće moći da učestvuju na tenderima, ali to nije postala praksa. S druge strane, u razvijenim zemljama građevinci su izračunali da bi nešto bilo urađeno za tri meseca, potrebno je pripremati se tri godine.

Zvučno ime izvođača. "Štrabag", za cenu za koju se teško može reći da je bila ispod tržišne, nadzor od strane Gradske direkcije za izgradnju a opet rezultat takav da samo nekoliko dana po otvaranju na Trgu republike desetine radnika preslažu kamene kocke jer je bilo gotovo nemoguće kretanje vozila a pogotovo pešaka ili biciklista.

Grad krivicu prpisuje izvođaču i tvrdi da će svi radovi biti izvedeni o njegovom trošku.

"Recimo za Trg republike bankarska garancija traje tri godine. To znači da za tri godine šta god da se desi na Trgu izvođač mora da popravi o svom trošku", tvrdi zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Problemi na Trgu nažalost nisu jedini jer bilo je propusta pri rekonstrukciji ulice Vojvode Stepe. Godinu dana je trajalo otklanjane propusta na Slaviji. Naknadno se radilo i u Ruzveltovoj ulici.

Grad raspisuje stotine javnih nabavaki vredne desetina milona evra. Zakon predviđa da prednost pri sklapanju ugovora imaju oni koji ponude najnižu cenu. Vrlo često se ispostavi da to što je jeftino na kraju košta mnogo više i da je kvalitet urađenog loš.

Bilo je najava da će se napraviti spiskovi firmi kpoje zbog propusta neće moći da učestvuju na tenderima, ali to nije postala praksa.

"Imali smo jedno preduzeće koje je do pre dve godine učestvovalo na tenderima u Beogradu i uvek dostavljalo najnižu cenu. I svi smo znali da ta cena nije realna, ali naprosto po zakonu ste morali da im date posao. Ja mislim da cena ne može da bude kriterijum i u tom smislu ćemo predlagati i izmene Zakona o javnim nabavkama jer cena ne bi trebalo da bude više od 60-70 odsto kriterijuma", smatra Vesić.

Izvođači radova pritsnuti rokovima često su prinuđeni da angažuju manje firme kao podizvođače koji nemaju ni kapacitete ni znanja da posao urade kvalitetno. Ako tome dodamo i želju da se ostvari dodatni prihod često se radi po principu da se posao uradi a nedostake ćemo otklanjati ako baš mora.

"A ne sada iz nekog političkog marketinga mora dva meseca pre roka da se preda, a gde je nadzor koji je video šta je urađeno i kako je loš materijal ugrađen, a nije reagovao. Trebao je da spreči otvaranje sve dok se nedostaci ne otklone. Onda bi možda bilo kašnjenje, ali ne bi došli u situaciju da sada mora ponovo da se radi i da je pitanje ko će to sada da plati", kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Rodić pita i da li je garancija koju je izvođač dao toliko validna da može sve troškove da pokrije. 

Uvek može doći do problema prilikom velikih građevinskg radova, ali u razvijenim zemljama projektovanje i pripreme, kažu stručnjaci traju nekoliko godina i čine 50 posto posla, dok izvođenje radova traje nekolko meseci. I kod nas bi bilo mnogo manje problema kada bi primenjivali slične principe.

broj komentara 11 pošalji komentar
(utorak, 17. sep 2019, 09:26) - anonymous [neregistrovani]

Јавне набавке

Не треба тражити узрок проблема у закону, већ у примени закона. Најпре, од огромне вежаности је како се прецизира тендерска документација, који су захтеви према извођачима и друго. Закон и сада дозвољава да се успоставе критеријуми за оцену најповољније понуде и да то не мора да буде само цена. На тендеру, ако понуђачи могу да испуне све, прецизно дефинисане захтеве, тек онда је цена одлучујући фактор. Затим, ту је надзор, као најважнија карика у целом процесу. Они су најодговорнији за контролу изведених радова, а према пројектној и тендерској документацији.

(utorak, 17. sep 2019, 08:43) - anonymous [neregistrovani]

Kocke

Nije mi jasno da moze izvodjac biti kriv i to na kraju posla a gde su bili nadzorni organi da odmah vide ako su kocke okrenute ,,naopako''sto sumnjam..pre bih rekao da su takve izabrane zbog nekog fazona imitacije kamena a ne razmisljajuci da tu treba i trotineti da se voze

(utorak, 17. sep 2019, 08:20) - bojan [neregistrovani]

glupost do gluposti

Kocke su bile jedino što je valjalo na tgu jer su usporavale saobraćaj, zato su i postavljene a sada ćete dobiti brži saobraćaj motornih vozila tako da nije jasno zašto je uopšte rađena rekonstrukcija. Pešaci su imali svoje koridore. Ne rade se trgovi da prednostimaju mortna vozila a pogotovo motori ili ko se već zalio.

(utorak, 17. sep 2019, 08:16) - anonymous [neregistrovani]

Još najmanje 3 meseca radova

Okretanje i ponovno postavljanje kocki, neće biti završeno za 30-40 dana, već neće biti završeno ni za 3 meseca.

(utorak, 17. sep 2019, 06:30) - anonymous [neregistrovani]

Sad je kriv izvodjac?

...slatko spinovanje na izvodjaca radova, naravno. A "strucnjaci-poznavaoci" koji su narucili i odobrili projekat i materijale ce ostati zasticeni.
Recite realno, ko je blesav da radi mimo ugovorenog projekta i na svoju ruku - na svoju stetu?!? Ma dajte ljudi..

(utorak, 17. sep 2019, 02:39) - Službenik za javne nabavke [neregistrovani]

Od kada je to cena jedini kriterijum?

Zakon predviđa da kriterijume određuje naručilac radova.
A on može da bira između cene i distema sa ponderima gde će posao dobiti onaj ko ima najviše pondera tj. bodova i gde će cena predstavljati samo jedan od kroterijuma tj nositi određeni broj bodova.
Ostalo mogu biti dužina garancije, kvalitet materijala i sl.
Dakle uvek se može birati između cene i kvaliteta treba damo tako odlučiti prilikom raspisivanja nabavke.
Jedino što zakon zahteva je da prednost (ali samo prednost ukoliko ispunjavaju ostsle usluge) ima ponuđač koji koristi domaće materijale, naravno ukoliko je korišćene domaćih materijala i proizvoda moguće, bez obzira da li se radi o domaćem ili stranom ponuđivaču.

(ponedeljak, 16. sep 2019, 22:29) - anonymous [neregistrovani]

Bitan je projekat

Kada bi drzava Srbija uvela adekvatnu cenu za izradu tehnicke dokumentacije bilo bi mnogo manje propusta u izvodjenju. Medjutim, neznalice misle da svako zna da projektuje i podcenjuju inzenjere specificnih struka. Tako se i vraca, na zalost gradjanima. Zasto se stalno oglasava Vesic?! Gde je Gradonacelnik Beograda? Njega je narod izabrao a ne Vesica.

(ponedeljak, 16. sep 2019, 22:29) - Markovljev [neregistrovani]

Nadzor

Interesuje me kakve ce biti sankcije za nadzor koji je to sve morao da resi na vremeva ne da se uradi ceo Trg, pompezno proslavimo zavrsetak dva meseca ranije a onda dva dana posle, sve Jovo nanovo i to mora da utvrdi gradski menadzer koji ne mora ni da bude gradjevinac. Operativa koja je bila pojam u svetu danas nepostoji a radove nam izvode nase firmice pod pompeznim imenima zapadnih firmi. Pa zar smo dotle dosli.

(ponedeljak, 16. sep 2019, 22:09) - Сава [neregistrovani]

Добро је рекао

Господин је добро рекао, односно питао. Шта је са органом који врши контролу? Шта је уопште дужност градске власти? Да изабере најјефтинијег извођача? То данас може и апликација на телефону.

(ponedeljak, 16. sep 2019, 21:27) - anonymous [neregistrovani]

Gde je bila kontrola ?

Da li je bio neki nadzor tokom radova, ili je bilo teskih propusta sa te strane pa Vesic nekog stiti ?