Obustavljen saobraćaj na delu barske pruge, počeo prenos rudarske opreme na novi kop

Železnički saobraćaj između Vreoca i Lazarevca obustavljen je zbog prelaska velikog rotornog bagera Rudarskog basena Kolubara. EPS je time počeo selidbu rudarske opreme sa "Polja D" na novi kop "Radljevo".

Kop "Radljevo" je jedan od najvažnijih razvojnih projekta koji će obezbedti dugoročnu stabilnost zemlje ugljem, i za potrebe proizvodnje struje u termoelektranama i snabdevanja građana.

Ka novom kopu prvo je krenuo grandiozni bager "Glodar 10" težak 1.600 tona. 

"Može da proizvodi jalovinu da skida otkrivku i da proizvodi ugalj. Najkasnije prvog novembra, naravno postoji onaj faktor vremenskih uslova da li ćemo usporiti neki deo radova ili ne, ali 1. novembar je dan kada očekujemo da glodar počne da radi na kopu Radljevo", rekao je v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić.

"Radljevo" je ozbiljan potecijal sa 450 miliona tona bilasnih rezervisa godišnjom proizvodnjom od sedam plus miliona tona uglja godišnje", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

"On treba da obezbedi dugoročnu stabilnost za proizvodnju uglj. Da obezbedi sve one potrebne količine eventuano dodatno za Termoelktrane u Obrenovcu. I da omogući da snažno uđemo u projekat nove termoelektrane u Obrenovcu", naglasio je Antić.

Železnički saobraćaj obustavljen do srede 

Zbog prelaska bagera obustavljen je saobraćaj na pruzi Beograd-Bar kod Vreoca na 72 sata. Železnički saobraćaj biće obustavljen do srede, 18. septembra do 10.30 sati.

U tom periodu, putnici vozova koji saobraćaju između Beograda i Bara biće prevoženi organizovano autobusima između Lazarevca i Topčidera, a u sastavu tih vozova neće biti vagona za prevoz praćenih automobil, Saopšteno je iz "Infrastruktura železnice Srbije".

I za putnike vozova u unutrašnjem železničkom saobraćaju na relacijama Beograd Centar - Užice - Beograd Centar i Beograd Centar - Prijepolje teretna - Beograd Centar, u navedenom periodu biće organizovan autobuski prevoz na relacijama između Beograd Centra i Lazarevca, odnosno Beograd Centra i Valjeva.

U ovom periodu između Beograda  i Valjeva neće saobraćati vozovi u unutrašnjem putničkom saobraćaju koji polaze iz Beograda u 03.45 i u 11.00 sati, kao i iz Valjeva za Beograd u 15.00 sati, dok će putnici voza koji polazi iz Valjeva u 5.35 sati za Beograd na celoj trasi između ova dva grada biti prevezeni autobusima.

Rotorni bager Rudarskog basena "Kolubara" visok je oko 40 metara i dugačak 174 metara.

Da bi ovaj bager prešao preko barske pruge, kako bi sa jednog rudarskog kopa stigao na drugi, neophodno je bilo da osim obustave železničkog saobraćaja, "Infrastruktura železnice Srbije" na ovom delu barske pruge i demontira kontaktnu mrežu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво