Četiri medalje za mlade informatičare

Na 27. balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Atini, četvoročlana informatička ekipa Srbije osvojila je dve zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju.

Zlatnu medalju osvojili su Tadija Šebez i Nikola Pešić iz Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu.

Srebrnu medalju osvojio je Jovan Bengin iz Matematičke gimnazije u Beogradu, a bronzanu Mladen Puzić, takođe iz Matematičke gimnazije.

Takmičenje je održano od 9. do 14. septembra u prestonici Grčke.

Osvojenim medaljama je ekipa Srbije ostvarila i zbirno najbolji rezultat u konkurenciji 13 zemalja, odnosno 55 takmičara koji su učestvovali na takmičenju.

Srbija ima ukupno osvojenih 1.411 bodova i nalazi se ispred drugoplasirane Rumunije sa 1.310 i trećeplasirane Bugarske sa 1.060 bodova.

Vođa ekipe Srbije bio je dr Vladimir Milovanović, docent na Univerzitetu u Kragujevcu, a njegov zamenik Vladimir Milenković, student na Univerzitetu u Kembridžu, navodi se u saopštenju Društva matematičara Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je na uspehu četvoročlanoj informatičkoj ekipi naše zemlje.

"Zlato za Srbiju! Na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Atini, naši mladi informatičari su osvojili četiri medalje i zbirno prvo mesto u konkurenciji 13 zemalja. Čestitke od srca za Tadiju Šebeza, Nikolu Pešića, Jovana Bengina i Mladena Puzića. Želim vam još mnogo uspeha u budućnosti", napisala je Brnabićeva na Tviteru.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić takođe je čestitala informatičkoj ekipi Srbije na ostvarenom uspehu.

"Ponosni smo na mlade informatičare Srbije koji su ostvarili zbirno najbolji rezultat u konkurenciji 13 zemalja. Za nas je njihov uspeh podstrek da dodatno ulažemo u mlade talente, ali i da nastavimo sa unapređenjem obrazovnog sistema, posebno u sferi razvoja informatike i primeni IKT-a u svim nastavnim predmetima", istakla je Matićeva.

broj komentara 0 pošalji komentar