Biblioteka u Krivoj Reci čuva sećanje na Vanju

U čajetinskom selu Kriva Reka otvorena je "Vanjina biblioteka", u sećanje na 13-godišnju Vladislavu Vanju Zlatić koju je pre tri decenije, usmrtio pijani vozač.

Porodica i prijatelji prikupili su oko 17.000 knjiga, koje je Vanja, dobitnik više čitalačkih znački u Vršcu gde je živela, više od svega volela, a vrata biblioteke otvorena su svim ljubiteljima knjige.

Prvi korisnici Vanjine biblioteke, na radost porodice, bili su osnovci iz Krive Reke i Mačkata. Marina Bajić učenica šestog razreda iz Mačkata kaže da ima mnogo lepih dečijih knjiga, lepih naslova zbog kojih bi želela da opet dođe.

Knjigu "Svetionik na kraju sveta" Žila Verna, Sara Kojović iz Mačkata dobila je za uspomenu.

I Vanja je bila pasionirani čitalac, dobitnik četiri čitalačke značke vršačke biblioteke, odličan đak, dobitnik Oktobarske nagrade grada Vršca za svestranost u sportu, i iz njene malene biblioteke izrasla je ova u Krivoj Reci, očevom zavičaju gde je rado dolazila.

"Čitala je knjige, kad god sam je tražio, Vanja gde si, šta radiš, čitam tata knjigu", priča Milisav Zlatić, Vanjin otac.

Vanjina sestra Danijela pokazuje njen pisaći sto, u fiokama su stvari koje je ona ostavila tada na žalost, njena stolicu, lampu.

"Koliko god da je ovaj dan danas lep, meni je mnogo težak i tužan, ali sam srećna što moje dete živi", kaže Velika, Vanjina majka.

Svrha i razlog postojanja biblioteke dotakli su mi dušu, kaže čajetinska bibliotekarka Mirjana Lopin Drizo, koja je, po standardima Narodne biblioteke Srbije, u slobodno vreme, postavila na police više od 10.000 knjiga, od popularnih naslova domaćih i stranih pisaca, do naučnih, poljoprivrednih i vojnih, dok još 7.000 čeka sređivanje u depou.

"Našli smo rešenje da knjige budu u opticaju tako što ćemo hotelima na Zlatiboru ponuditi izvestan broj naslova koje oni mogu da nude svojim gostima", objašnjava Mirjana.

Već je sklopljen ugovor sa bibliotekom u Čigoti, dodaje bibliotekarka, a iz Vanjine fondacije, roditelji već petnaest godina daruju knjigom i najbolje učenike četvrtog i sedmog razreda u Krivoj Reci. U četvrtom je Vanja dobila poslednju Čitalačku značku, a u sedmom je nastradala.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво