Komplikacije u trudnoći su retke, ali moguće

Za mesec dana u četiri različita grada umrle su tri porodilje i četvoro novorođenčadi. Direktorka Dnevne bolnice "Narodnog fronta" Ana Mitrović kaže za RTS da ne može da komentariše konkretne slučajeve, jer nije u njih uključena kao nadzor, ali tvrdi da su ti slučajevi retki, da su uznemirili javnost zato što su se desili u kratkom vremenskom periodu i stvaraju neprijatnu situaciju, pa čak možda i nepoverenje u zdravstveni sistem.

Ana Mitrović je, gostujući u Beogradskoj hronici, navela da je ne nekada uprkos svemu nemoguće sprečiti loš ishod.

"Odgovorno tvrdim da ne postoji mogućnost da se u takvim situacijama desi nebriga doktora, neadekvatno angažovanje. Želim da kažem da je nekada uprkos svemu nemoguće sprečiti loš ishod", rekla je Mitrovićeva.

Ukazala je da postoje određene komplikacije koje se mogu dogoditi u trudnoći, kao i da se to dešava u svim zemljama uprkos najsavremenijim dijagnostičkim procedurama.

"Nemoguće je kod svih trudnica garantovati da će se roditi zdravo dete i da će ta žena biti zdrava i izaći iz bolnice bez posledica", naglasila je Mitrovićeva i dodala da su komplikacije na sreću retke.

"Naša je želja da svaka trudnica u trudnoći prođe dobro i da rodi zdravo dete, ali uprkos svim dijagnostičkim procedurama, ne kod nas nego i u Americi, Finskoj i tamo gde postoje najveći standardi prenatalne dijagnostike, nema garancije da će žena rodito zdravo dete", dodala je Mitrovićeva.

Ukazala je da ovakve vesti o smrti trudnica svakako uzdrmaju sve u Srbiji. "To je ono što jedan ginekolog-akušer nikako ne želi da mu se desi u praksi, ali bojim se da nema akušera koji mnogo radi, a da nažalost nema ovakvo iskustvo", rekla je Mitrovićeva.

"Najvažnije je da znate pred sobom, pred strukom, pred tom porodicom da ste uradili sve što je moglo da se uradi da pokušate da sprečite tako fatalan ishod", dodala je doktorka.

Navela je da se Srbija nalazi negde u sredini po takozvanom maternalnom mortalitetu –odnosno po smrtnosti majke koja se može dovesti u vezu sa trudnoćom, porođajem ili u periodu šest do osam nedelja posle porođaja.

"Svaki taj slučaj se nadzire u ustanovi u kojoj se desi, a dolazi i spoljni nadzor i inspekcija i diskutuje se na stručnim skupovima, jer se radi o promilima", rekla je Mitrovićeva.

Šta je nesavesno lečenje? 

Na pitanje šta se smatra nesavesnim lečenjem, Mitrovićeva kaže da je to jako širok pojam.

"Ukoliko nismo preduzeli prema procedurama sve ono što piše onda mi nismo postupili onako kako naša struka nalaže i onda je to naša greška i naše nesavesno lečenje, jer smo nešto preskočili i uskratili potencijalnu pomoć toj pacijentikinji", rekla je Mitrovićeva.

Odgovarajući na pitanje da li poznaje nekog kolegu ko je imao takav slučaj, Mitrovićeva kaže da ne.

"Za 20 godina specijalističkog rada i to vrlo intezivnog rada nikada nisam videla nikoga ko se ogrešio i zbog svoje površnosti ili preskakanja i nemarnosti je nekome ugrozio život. Naprotiv, gledala sam kolege koji su na svojim rukama da bi što pre stigli u operacionu salu trudne žene nosili sa porođajnog kreveta u operacioni blok", objasnila je doktorka.

Ukazala je da i lekara ima različitih i da ne brani sve, ali da je sigurno većina njih odabrala tu struku iz ljubavi i požrtvovanja.

"Delim saosećanje, i to ne kažem reda radi, zaista sa svim ovim porodicama koje su izgubili svoje najvoljenije, jer u trudnoći svi želimo samo lepo, da slavimo, da se rodi, zato sam i izabrala ginekologiju, jer je to oblast u medicini koja daje najveće radosti. Ali se zato svaki ovakav slučaj pamti zauvek", naglasila je Mitrovićeva.

"Nekada nije moguće sprečiti smrtni ishod"

Navela je da u određenim delovima naše zemlje postoji manjak kadra, ali da se ovakvi slučajevi nažalost dešavaju i tamo gde ne postoji manjak kadra i gde postoji najsavremenija i najsofisticiranija oprema.

"Radi se o situacijama gde je nemoguće uz sve mere koje su preduzete sprečiti smrtni ishod", rekla je Mitrovićeva.

Druga stvar su lekarski propusti i greške. "Postoje jasne procedure, to se zovu vodiči dobre kliničke prakse i preporuke kako se u određenim takvim situacijama postupa upravo zato da bi se zaštitio i pacijent i lekar, da se zna da je sve od procedura sprovedeno i da, nažalost, tako loš ishod nije bilo moguće izbeći", objasnila je Mitrovićeva.

Kada uđemo u trudnoću svi želimo da rodimo zdravo dete i da ta trudnica sa detetom ode kući, rekla je doktorka.

Istakla je da postoje slučajevi gde možda postoji lekarska greška, ali u najvećem broju slučajeva, makar sa svim ovima sa kojima sam ja ona upoznata, nije postojala lekarska greška.

"Jednostavno jedna mlada žena od 30 godina, relativno skoro smo imali takav slučaj, najnormalnija trudnoća, potpuno ispitana, savršeno, kod kuće joj je pozlilo dok je došla u bolnicu nažalost već je imala moždano krvarenje, nije znala da ima prošireni krvni sud u glavi", rekla je Mitrovićeva i dodala da to mnogi od nas ne znaju da imaju.

"Trudnoća je stanje koje će ko te mlade osobe, koliko god ona spolja izgledala zdravo, koliko god se dobro osećala, u jednom trenutku isprovocirati ono što je slaba tačka", dodala je Mitrovićeva i naglasila da su takvi slučajevi retki.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво