Kusturica pozvao direktorku Uneska da zaštiti spomenike na KiM

Generalna direktorka Uneska Odri Azule razgovarala je u Jugoslovenskoj kinoteci sa pomoćnicom ministra kulture za međunarodnu saradnju Asjom Dračom Muntean o prioritetima kulturne politike Srbije, a susrela se i sa rediteljom Emirom Kusturicom koji je zamolio da pomogne u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Drača Muntean je u izjavi medijima nakon sastanka rekla da je direktorku Uneska upoznala sa situacijom vezanom za zaštitu kulturnog nasleđa, posebno na Kosovu i Metohiji.

"Razgovarale smo o srpskim spomenicima koji su na Listi ugrožene svetske baštine i o projektu Uneska na Novom brdu", rekla je ona i dodala da će Srbija dobiti punu saradnju Uneska da se problemi vezani za Novo brdo reše u razumnom roku tako da srpska srednjovekovna tvrđava bude očuvana na najbolji način kako je bilo predviđeno njenom obnovom.

Azule i Drača Muntean su razgovarale i o programu Mreža kreativnih gradova Uneska za koji je Vranje apliciralo, zatim o programima koji se bave sprečavanjem ilegalne trgovine kulturnim blagom, o holokaustu i obnovi bivšeg jugoslovenskog paviljona u logoru Aušvic-Birkenau, što je pod pokroviteljstvom Uneskoa.

"Dotakli smo se i teme Memorijalnog centra Staro sajmište koje je poslednjih dana u žiži javnosti", rekla je Drača Muntean.

Ona je obavestila Azule i sa planom Srbije da nastavi sa upisom na Listu svetske baštine, izrazivši nadu da će 2020. imati pripremljene dve nove nominacije - Kulturni predeo Bača i Limes.

Azule je, prema rečima pomoćnice ministra, rekla da će sve pomenute inicijative sagledati i ponuditi pomoć, a pozvala je i srpsku delegaciju na Generalnu konferenciju Unskoa, koja se održava na jesen u Parizu kada će biti prva konferencija ministara kulture iz celoga sveta posle skoro 20 godina.

"Nakon ovog sastanka očekujemo da ćemo imati jaču i bolju saradnju u budućnosti", naglasila je Drača Muntean.

Azule sa Kusturicom 

Azule je izrazila želju da upozna Kusturicu, želela je da vidi i Jugoslovesku kinoteku imajući u vidu njen značaj u svetskoj porodici filmskih arhiva, a zainteresovana je i za razvoj filmske industrije u Srbiji.

Kusturica je zamolio direktorku Unska da učini sve što može za kulturno nasleđe Srbije na KiM, koje je, kako je istakao u izjavi Tanjugu, "vitalno za našu budućnost kao što je bilo i za našu prošlost".

"Jako mi je drago što će biti na našem (No Smoking Orkestra) koncertu koji 22. oktobra u Parizu organizuje Ministarstvo kulture Srbije i tada ćemo takođe razgovarati o značajnim temama", rekao je Kusturica.

Azule je, naglašava Kusturica, pokazala izuzetno interesovanje za Srbiju i da ima prijateljski odnos sa nama i blisku komunikaciju sa našom kulturom.

Generalna direktorka Uneska je svoju dvodnevnu posetu Srbiji započela u Devetoj beogradskoj gimnaziji "Mihailo Petrović Alas" gde se upoznala sa radom škole, izuzetnim rezultatima koje postižu njeni učenici i vrlo aktivnim Klubom za UN koji deluje u okviru te škole.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво