Boravak u staračkom domu bez pokrića, država traži rešenje

Da bi se smanjile liste čekanja za smeštaj u domove za stare, država je pre dve godine ponudila privatnicima da, uz subvenciju, prime socijalno ugrožene. Od 40 domova koji su potpisali sporazum, samo sedam je to i učinilo. Sada zbog toga imaju problem. Država im nije uplatila novac za prošlu godinu. Vlasnici privatnih domova kažu da, ako se problem uskoro ne reši, potraživanja će morati da naplate preko suda.

Milion i dvadeset četiri hiljade dinara dugovala je država domu u Knjaževcu, za šest korisnika. Uplatila im je samo 198.000, a prostali dug od 826.000 dovodi u pitanje rad doma.

"Mislim da trenutno nema rešenja za to, prošli su svi rokovi, oni nemaju način da to izmire, i sada smo mi prinuđeni da svoja potraživanja tražimo preko suda. Nama milion dinara u našem poslovanju, gde su ogromni troškovi, predstavlja stvarno veliki problem. Morali smo da podignemo kredit", objašnjava Miša Đurić, vlasnik doma za stare u Knjaževcu.

Radoslav Milovanović iz Udruženja privatnih domova za stara lica navodi da je mali broj lica smešten u staračkim domovima. 

"Imamo situaciju da imamo jako mali broj smeštenih korisnika, i to samo po prvom okvirnom sporazumu, imamo nezadovoljne privatne pružaoce usluga jer nisu naplatili sve onako kako su ugovorili sa državom. Najgore od svega je to što sada, po novom okvirnom sporazumu nema smeštaja, Centri za socijalni rad više ne šalju zahteve za smeštaj", objašnjava Milovanović.

Broj privatnika koji su potpisali novi sporazum u aprilu gotovo je upola manji.

"Moram da priznam da interesovanje korisnika za smeštaj u privatne domove nije tako veliko. Nažalost, u ovom trenutku i određeni broj domova koji se našao prošle godine u okvirnom sporazumu ove godine nije potpisao, tako da sada figuriraju 24 doma u okvirnom sporazumu. Mi činimo sve da animiramo pre svega centre za socijalni rad da na objektivan način predstave usluge u privatnim domovima", navodi Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Problem dugovanja biće rešen odlukom Vlade, narednih dana, tvrde u Ministarstvu. To je jedino moguće rešenje, kažu, jer je prekršen zakon. Kako objašnjavaju, centri za socijalni rad su smeštali korisnike bez prethodno potpisanih ugovora, tako da je nastao vakuum period, u kojem su korisnici praktično u domovima boravili bez pokrića.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво