Kad dete stupi u brak, kazna za roditelje, a opomena za društvo

Izmenama Porodičnog zakona, ukidaju se dečji brakovi u Srbiji. Ukida se i mogućnost da dete starije od 16 godina, uz mišljenje Centra za socijalni rad, stupi u brak. Za roditelje koji ugovaraju takve brakove predviđene su kazne zbog krivičnog dela, kao i za punoletne osobe ukoliko započnu zajednički život s maloletnikom.

Istraživanje Unicefa pokazuje da se čak polovina devojčica iz romske populacije udaje pre punoletstva, a petina ih stupi u brak pre navršene petnaeste godine. Jedna od onih koje su to doživele, Slađana Zenulović, nedavno je govorila za RTS.

"Trećeg juna sam napunila 16, a dvanaestog jula je bila svadba. 'Sine, Slađo, mora da se udaš, trebalo bi da se udaš, vidiš da radi, ima platu', i onda dete i napuni ti mozak. Dobro, kako kažu roditelji i to je bilo to", priča Zenulović.

Uz mišljenje Centra za socijalni rad, sud je mogao da dozvoli sklapanje braka i pre 18. godine.

Svetlana Mančić, psiholog niškog Centra za socijalni rad, naglašava da su to deca sa još nerazvijenim emocionalnim statusom.

"Mnogo toga treba u njihovom životu da se desi, a pored uloge dece ulaze u ulogu roditelja, što dodatno vrlo komplikuje situaciju", objašnjava Mančićeva.

Republički zavod za statistiku objavio je podatak da je prošle godine čak 1.215 devojčica i 204 dečaka starosti između 16 i 19 godina zasnovalo brak.

"Zabrana nije dovoljna"

To što će dečji brakovi zakonom biti zabranjeni, uz sankcije za punoletne koji u tome učestvuju, nije dovoljno, kažu upućeni.

Za prave rezultate neophodna je promena svesti i podrška društva.

Ana Saćipovič iz Udruženja Romkinja "Osvit" upitala je da li se nekada lekar oglasio i prijavio da mu je u ordaniciju ušla devojčica od 14 godina kao trudnica.

Unicef upozorava da su dečji brakovi u porastu. Plan je da se, u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za okončanje dečjih brakova, oni iskorene do 2030. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво