Kako stručnjaci tumače vest da je Šumaher ponovo svestan

Pojedini mediji preneli su vest da je Mihael Šumaher ponovo svestan i da su pomogle matične ćelije. Neurolog Velibor Jolić kaže da je to, koliko on zna, još uvek eksperimentalni model lečenja i da kod takvih pacijenta ima puno nepoznanica.

Velibor Jolić, neurolog Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" rekao je da je koma najteži poremećaj svesti i da detalje Šumaherove bolesti zna samo tim lekara koji ga prati. 

Mihael Šumaher je bio u komi koja je dugo trajala, objasnio je doktor Jolić i dodao da je uzrok njegovog stanja najverovatnije bio strukturne prirode. 

"Uzroci mogu biti brojni, iz glave ili iz tela. Nekada su mozak i glava žrtve problema u telu i to je češći uzrok kome", rekao je doktor Jolić, gostujući u Beogradskoj hronici.

Mnogo toga je u slučaju Šumahera nejasno, ali se pominje da su pomogle matične ćelije. 

Doktor Jolić ističe da je to još uvek eksperimentalni model lečenja i da kod takvih pacijenta ima puno nepoznanica.

On je objasnio da se u Specijalnoj bolnici "Sveti Sava" leče bolesnici koji su u komi zbog moždanog udara. 

"Mi tu imamo jasan, strukturni uzrok koji je doveo do kome. Nekada su to imitatori moždanog udara, nekada su to tumori, ali mi imamo jasan vidljiv supstrat koji je doveo do kome", rekao je doktor Jolić.

Prema njegovim rečima, nekada se dešava da bolesnik koji je u stanju kome čuje glas, ali ne može da ga obradi, a nekada može i da prepozna boju glasa. 

Doktor je ispričao slučaj osobe sa ogromnim oštećenjem mozga koja se faktički oporavila, iako su sve moguće prognoze bile loše.

"U tom mozgu je postojao jedan atipičan potencijal za oporavak, takav da je osoba uspela da preživi, uspela da progovori i za šest meseci dođe na kontrolu", rekao je doktor Jolić. 

To su stvari koje se dešavaju, ali su ipak veoma retke, naveo je doktor Jolić.

Jedan od najboljih vozača Formule 1 u istoriji tog sporta Mihael Šumaher doživeo je težak pad na skijanju u decembru 2013, zbog čega je pao u komu.

Šumaher je sedam puta osvajao šampionat Formule 1, dva puta sa Benetonom, a pet sa Ferarijem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво