Radojičić za RTS: Favorizovati javni transport, pešačenje, biciklizam

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da se Beograd od 16. do 22. septembra pridružuje gradovima koji obeležavaju "Evropsku nedelju mobilnosti”. Podsetio je da ova inicijativa ima za cilj rešavanje globalnog problema koji se tiče velikog broja vozila i veće upotrebe alternativnih vidova prevoza.

Zoran Radojičić je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da sve više ljudi živi u gradovima, čak 50 odsto svetskog stanovništva, a procene su da će za deset godina živeti 75 odsto. 

"Samo u Beogradu broj vozila za godinu dana poraste za pedeset hiljada, što je veliko opterećenje. Posledice su strašne na globalnom nivou i otuda se tokom "Nedelje mobilnosti" u dve i po hiljade svetskih gradova govori o ovoj temi i podiže svest ljudi", rekao je gradonačelnik. 

Suština je da se promeni koncept saobraćaja i da se favorizuju javni transport, pešačenje, biciklizam, rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da grad nastoji da se, svuda gde je to moguće, grade biciklističke staze.

"U poslednje četiri godine urađeno je osamdeset kilometara, a plan je da Beograd u narednom periodu dobije još 120 kilometara staza za bicikliste", precizirao je Radojičić, dodajući da se u ovom segmentu posebno vodi računa o bezbednosti biciklista.

Radojičić je ocenio da su električni trotineti aktuelni svuda u svetu kao dobar i ekološki prihvatljiviji vid transporta, ali da se ovo područje mora zakonski regulisati radi bezbednosti i vozača i pešaka. 

Gradonačelnik se osvrnuo i na obimne infrastrukturne radove u Beogradu, najavljujući da će rekonstrukcija Ulice 27. marta, od Starine Novaka do Takovske, biti završena 16. septembra.

"Radovi od Ruzveltove do Starine Novaka trebalo bi da budu završeni 5. oktobra, nakon čega sledi potez od Despota Stefana do Francuske. Ako ne bude nekih nepredviđenih radova, kompletna rekonstrukcija ove vrlo značajne saobraćajne deonice trebalo bi da bude završena do kraja godine", istakao je Radojičić. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 12. sep 2019, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

Slaganje

Ja se slazem sa nasim zamenikom gradonacelnika jer to doprinosi i zdravlju.