Inspekcija resornog ministarstva proverava četiri zdravstvena centra

Pošto su tri trudnice i četiri bebe preminule za samo nešto više od mesec dana, vanredna inspekcija Ministarstva zdravlja proverava zdravstvene ustanove u Srbiji kako bi se utvrdilo da li je eventualno bilo nesavesnog lečenja.

Večernje novosti pišu da im je u Ministarstvu zdravlja rečeno da su po njihovom nalogu inspekcija se obavlja u odeljenjima ginekologije i porodilištima u KC Niš i opštim bolnicama u Kruševcu, Aleksincu i Majdanpeku.

Novosti navode da do sada nisu utvrđene nepravilnosti, ali će svi detalji slučajeva smrti beba i porodilja znati tek po dobijanju izveštaja nakon vanredne provere. 

Lekari specijalisti iz većih centara proveravaju sve aspekte rada Opšte bolnice u Kruševcu.

Tome su prethodili inspekcijski nadzor i unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika – lekara, koji su lečili trudnicu Tamaru Milić koja je iz kruševačke Opšte bolnice upućena u KC Niš gde je preminula 1. avgusta.

Dodatni povod predstavlja i poslednji slučaj trudnice iz okoline Kruševca koja je izgubila blizance.

Pomoćnik ministra zdravlja dp Goran Stamenković objasnio je proceduru u ovakvim situacijama.

"U ovakvim situacijama posle sačinjavanja zapisnika utvrđenog činjeničnog stanja svi zdravstveni inspektori nalažu određene mere. Te mere se odnose na obavezno sprovođenje vanredne unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada i to je ono što radi komisija same zdravstvene ustanove po rešenju direktora ustanove", rekao je Stamenković.

Direktor komisiju formira, objašnjava Stamenković, da bi preispitao u vanrednim situacijama rad određenih zdravstvenih radnika, nadležnih za određene situacije, za lečenje pacijenata koji su imali neke probleme, odnosno pacijentkinja u ovim slučajevima.

"Ovde se ne zaustavlja proces, ministarstvo zdravlja u roku od sedam dana po dobijanju izveštaja komisije za unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada formira komisiju za vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada", zaključio je Stamenković.

Pored slučajeva u Kruševcu, 1. avgusta u Nišu su preminule majka i njena beba, 8. avgusta u Aleksincu porodilja, a u istom gradu 17. avgusta beba, dok je 1. septembra u Majdanpeku preminula trudnica. 

broj komentara 0 pošalji komentar