Novi master programi najsavremniji koncept obrazovanja inženjera

Četiri nova interdisciplinarna master studijska programa iz naprednih tehnologija, otvorena su na fakultetima širom Srbije. Dekan Mašinskog fakulteta profesor doktor Radivoje Mitrović kaže da novi master program na tom fakultetu predstavlja najsavremeniji koncept obrazovanja inženjera za industriju koju sačinjavaju digitalizovane fabrike sa mašinama koje međusobno komuniciraju.

Napredne informacione tehnologije u digitalnoj transformaciji, novi je master program na Elektrotehničkom i Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Na Mašinskom i Matematičkom fakultetu u Beogradu novi program je je Industrija 4.0.

Na Univerzitetu u Kragujevcu otvoren je Master informacionih tehnologija, a na Univerzitetu u Nišu Inteligentna analiza podataka.

Novi programi još uvek nisu dobili akreditaciju, ali, ako ne u oktobru, za diplomce prirodnih i tehničkih nauka biće spremni u januaru.

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu profesor doktor Radivoje Mitrović ističe da program Industrija 4.0 predstavlja najsavremeniji koncept obrazovanja inženjera za industriju koju sačinjavaju digitalizovane fabrike sa mašinama koje međusobno komuniciraju.

"Sva četiri progama su rezultat inicijative Digitalne Srbije i Vlade Repulike Srbije, što je sjajna stvar. Očekujemo da će interesovanje biti veliko. Vlada je opredelila uslove, a to je 35 studenata po svakom studijskom programu", objašnjava profesor Mitrović.

Ističe da domaće i strane kompanije imaju važnu ulogu u realizaciji nastave na novim master programima.

"Učestvovaće 37 nastavnika i saradnika, od toga šest iz inostranstva, 12 iz privrede jer je značajno da kroz praksu premostimo dugogodišnji period nedostatka praktičnih kompetencija", kaže gost RTS-a.

Naglašava da će studenti tokom obrazovanja moći da vide u partnerskim kompanijama sve ono što nisu u prilici da vide na fakultetima.

"Studenti neće samo odlaziti na plaćenu praksu, već će raditi punih osam časova pod vođstvom mentora, najboljih stručnjaka iz kompanija", kaže dekan Mašinskog fakulteta.

Ističe da se uloga kompanija u obrazovanju menja.

"Kompanije ne mogu očekivati da samo dobiju od fakulteta ono što im treba. Studenti su dobijali i dobijaće vrhunska teorijska znanja, a praktične veštine moramo da im pružimo u saradnji sa kompanijama", objašnjava profesor Mitrović.

Kaže da su razvoj i evolucija industrije usmereni ka tome da čoveku život učine smislenijim i lepšim, da im više vremena ostane za neke humanije stvari, a da teške poslove obavljaju mašine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво