Kada će Nišlijama sa invaliditetom kilometri postati laki

U Nišu se još čeka realizacija pilot projekta "Laki kilometar". Reč je o prvom takvom u našoj zemlji koji obuhvata rekonstrukciju ivičnjaka i raskrsnica, prilagođavanje pešačkih prelaza, postavljanje rampi i taktilnih polja sa ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući pristup svim ulicama i objektima u centru grada. Ali, do sada nema zainterosavinih izvođača radova.

Sedamdesetogodisnji Peko Ristić poslednjih dvadeset godina vezan je za invalidska kolica, a najveći od problema sa kojima se suočava je kretanje gradom. Nemar i nepažnja su dodatni problemi na koje ukazuje Marija Milanović koja je slepa od rođenja.

"Bilo bi mnogo bolje kad bi bilo govornog ili zvučnog signala koji bi nam rekao kada je zeleno svetlo. Ja bih apelovala na građane da ne kvare govorne semafore, da ih svi zajedno čuvamo", poručuje Marija Milanović iz Udruženja slepih.

"Skoro sam šetao ulicom Kosovke devojke, sada je urađen ivičnjak i trotoar. Cela je ulica asfaltirana, ali ivičnjaci su visoki, a da ne pričam o parkiranju. Kada ulazim u autobus, niko da se pomeri", kaže Peko Ristić iz Udruženja distrofičara.

Dobar deo ovih problema trebalo bi da reši projekat "Laki kilometar".

"Projektom je predviđeno da centar Niša u prečniku od jednog kilometra bude prilagođen osobama sa invaliditetom, naročito kada je kretanje u pitanju. Nijedna ulica, nijedan javni objekat neće ostati nedostupan", ističe Jordan Ivanović iz Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom grada Niša.

Iako se radi o značajnom projektu za koji je grad izdvojio 5.000.000 dinara, već neko vreme sve stoji u mestu jer se do sada na dva javna poziva nije javila nijedna firma koja bi se prihvatila ovog posla.

Kao mogući razlozi navode se unapred ugovoreni poslovi i nedostatak radne snage.

"Apelujem na sve potencijalne izvođace da se jave na javnu nabavku koju planiramo da raspišemo. Verujem da su zauzeti i da imaju ugovorene poslove, ali ćemo se svi mi koji učestvujemo u ovom projektu, posle mnogo bolje osećati", naglašava Dragana Krstić iz Kancelarije za lokalni ekonomsi razvoj.

Prema procenama, oko 30.000 ili 10 odsto Nišlija su osobe sa invaliditetom, a njihovo što bolje prilagođavanje svakodnevnom životu trebalo bi da bude zadatak svakog od nas.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво