Novi potporučnici: Ponos i čast biti deo Vojske Srbije

Promocija novih potporučnika Vojske Srbije 14. put održaće se ispred Doma Narodne skupštine u subotu, 14. septembra. U prve oficirske činove biće promovisano 135 kadeta 140 klase Vojne akademije i 25 kadeta pete klase Medicinskog fakulteta VMA.

Kadet Marko Crnogorac sa Vojne akademije i kadetkinja Jelena Obradović sa Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije novi su potporučnici Vojske Srbije koji će biti promovisani u subotu.

Marko, koji je iz Bileće, kaže da se za Vojnu akademiju odlučio jer je to bila duga prodična tradicija koju je hteo da nastavi i da je tako nastala ljubav prema vojničkom pozivu i profesiji.

"Pre upisa Vojne akademije ja sam smatrao da je to jedan zanimljiv, dinamičan posao koji iziskuje kako dosta rada sa ljudima, tako dosta rada sa tehnikom što je meni u neku ruku bilo zanimljivo", dodao je Marko Crnogorac.

Ističe da je očekivao neke stvari koje treba da ispuni tokom školovanja i da je smatrao da oficir treba da poseduje određene osobine koje je tokom školovanja izgradio.

"Ne govorim o nivou stručnosti, to se podrazumeva, već je to stvar discipline, odgovornosti, kako lične tako i kolektivne, etičnosti, liderstva koje jedan oficir mora da poseduje da bi efikasno izvršavao zadatke, zaštitio svoje ljude i ispunio cilj svoje profesije", dodao je Crnogorac.

"Ponosna sam i srećna što sam ukazano poverenje opravdala"

Jelena kaže da u njenoj porodici nema vojnih lica, a da je još tokom gimnazijskih dana zavolela prirodne nauke, prvenstveno biologiju.

"Od starijih kolega čula sam za Vojnomedicinsku akademiju i za sve uslove koje ona pruža. Našla sam veliku motivaciju upravo u tome što je vojni sistem izuzetno organizovan i siguran", navela je Jelena Obradović.

Dodala je da joj je bilo primamljivo to što ih odmah nakon završenih studija čeka siguran posao.

"Samo polaganje prijemnog i upis za mene su zaista bili veliki izazov i sada sam ponosna i srećna što sam to ukazano poverenje opravdala", rekla je Obradovićeva.

Jelena kaže i da je tokom šest godina studija bilo teških trenutaka, ali da su oni jačali njihovu odgovornost.

"Oni su činili da budemo bolji, da budemo savesniji, naravno uz beskrajnu podršku i pomoć naših roditelja, potom starešina, mentora i prijatelja iz klase koji su prolazili isto mi smo te trenutke lako prebrodili", naglasila je Obradovićeva.

Ukazala je da se na kraju najviše sećaju radosnih trenutaka, dok su teške zaboravili.

Kadeti postigli odlične i vrlo dobre rezultate

Pukovnik Aca Ranđelović sa Vojne akademije ističe da su kadeti 140. klase Vojne akademije i pete klase Medicinskog fakulteta VMA tokom školovanja postigli odlične i vrlo dobre rezultate.

"Ono što ih čini posebnim je odgovornost u radu i spremnost da svoja znanja i veštine prenesu što pre u jedninica Vojske Srbije", rekao je Ranđelović.

Vojnu akademiju već godinama završavaju i pripadnici stranih oružanih snaga, ove godine su to tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedna kadetkinja iz Oružanih snaga Namibije.

"Saradnja je bila odlična, oni su se uklopili u kompletan rad i završetak školovanjaa na Vojnoj akademiji. Pozitivna su iskustva i oni su postigli čak odlične rezutate", dodao je Ranđelović.

Tvrdi da je za jednog mladog čoveka koji završava školovanje promocija čast da na takav način obeleži i proslavi završetak školovanja i prelazak u profesionalnu vojnu službu.

"Na promociji budu pomešana osećanja zadovoljstva, sreće, ponosa, kao i osećanja zrelosti za one koji to završavaju i poruka mladima da i oni ako budu završili biće zreli, odgovorni i moći će da ostvare sve svoje ciljeve", rekao je Ranđelović.

Najavio je da će na promociji u subotu biti bogat program, a da će biti i nekih iznenađenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи