Više od 5.000 Roma dobilo krov nad glavom, kanalizaciju i puteve

Dvogodišnji projekat "Stanovanje Roma" zvanično je završen. Za dve godine u 11 opština u Srbiji, izgrađeno je i adaptirano više od 170 kuća i 12 stanova. Napravljeni su putevi i kanalizacija za romska naselja. Procenjeno je da će koristi imati više od 5.000 Roma.

Niz neispunjenih obećanja i nepoverenje Roma da će se jednom ipak preseliti iz naselja na obodu grada, bila je prva prepreka izgradnji kuća u Odžacima.

"Nepoverenje je trajalo sve dok nismo odveli stanovnike na mesto gde će biti njihove kuće, tek su onda počeli da veruju", kaže romski koordinator opštine Odžaci Andrija Đurić.

Krov nad glavom sagrađen je za 34 domaćinstva u Odžacima.

"Prvu zimu su bili u svojim kućama i već su osetili razliku. Nekada su u naselju trošili ogrev u ogrmonim količinama. Druga razlika jeste kupatilo. Rekli su nam da sada ne moraju vodu da greju napolju kad dođu sa sezonskih poslova", priča Đurić.

Uspešno završeni projekti poput ovog, zeleno su svetlo i za Brisel. Uključivanje Roma u zajednicu je među prioritetima za članice, ali i za kandidate.

"Romi su najveća etnička manjina u Evropi, ali su idalje najdiskriminisaniji. Dostojanstveno stanovanje, obrazovanje i zapošljavanje trebalo bi uvek da bude dostupno svim Romima", ističe Mateja Norčić Štamcar iz Delegacije Evropske unije.

Šest miliona evra za više od 130 novih domova, puteve, vodovod i kanalizaciju, stiglo je iz evropskih fondova.

Pouka ovog projekta je i da posao mora da se podeli na ravne časti, od Vlade do lokala.

"Nije dovoljna samo lokalna vlast. Potrebno je i civilno društvo, važna je puna uključenost romske nacionalne manjine u lokalnoj sredini gde se projekti sprovode", naglašava Suzana Paunović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Posao ne bi smeo da stane. Procenjuje se da je u Srbiji oko 580 romskih naselja. Bez kupatila u njima živi oko 40.000 ljudi. Više od 17.000 nema ni vodu u kući.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи