Vetar koji je duvao u Subotici bio je poput uragana

Zbog promene klime orkanski udari vetra sve su češća pojava i u Srbiji i u drugim evropskim zemljama. Upozorenja koja izdaju meteorolozi građani treba da shvataju ozbiljno i da u toku trajanja oluje izbegavaju boravak na otvorenom, rekao je za RTS Vladimir Đurđević iz Instituta za meteorologiju.

Vetar u Subotici u ponedeljak je iz korena čupao stogodišnja stabla. U nevremenu je uništeno više od 30 stabala.

"Ti udarni vetrovi idu brzinom od oko 120 kilometara na sat i spadaju u vetrove prve kategorije uragana. U Subotici su to imali prilike da osete na trenutak, ali kod nas nema situacija sa ekstremnim udarima vetra kao što je tu slučaj u, recimo, Americi", rekao je Vladimir Đurđević gostujući u Beogradskoj hronici.

Kada je reč o udarima vetra te jačine, Đurđević objašnjava da je veoma teško prognozirati tačno područje koje mogu zahvatiti.

"Ono što je moguće je da upozorimo građane da u periodu od nekoliko sati, tokom oluje, može doći i do olujnog nevremena i da, ako mogu, izbegavaju kretanje na otvorenom u tom periodu", rekao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, klima je promenjena i češće ćemo imati oluje sa jačim intenzitetom nego ranije.

"Ne postoji zemlja u kojoj ovakva vrsta oluja ne može da se dogodi. Kada meteorolozi izdaju upozorenje, građani to treba da ozbiljno shvate i da pokušaju da pre svega zaštite sebe, a onda i materijalna dobra", rekao je Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи