Šarčević: Škole će biti opremljene malim robotima i dronovima

Ministar prosvete Mladen Šarčević navodi da su formirani timovi koji će se baviti uvođenjem informatike od prvog do četvrtog razrede osnovne škole i ocenio da će Srbija biti ozbiljno informatičko društvo, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Mladen Šarčević navodi da bi do početka naredne školske godine veliki broj škola trebalo da bude opremljen malim robotima i određenim brojem dronova, koje će deca koristi da programiraju i da uče kroz igru.

"Kroz reformu osnovne škole i gimnazije, uspeli smo da informatiku postavimo na visoko mesto. Shvatili smo da smo spremni za nove izazove i mislim da ćemo do početka naredne školske godine opremiti veliki broj škola malim robotima i određenim brojem dronova, koje će deca koristiti da programiraju i uče kroz igru",  rekao je Šarčević na konferenciji "Razvijanje ključnih kompetencija putem eTvining projekata", a saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Prema njegovim rečima, osim učenicima nižih razreda osnovne škole, informatičko obrazovanje će biti dostupno i u predškolskim ustanovama kroz program koji bi se mogao zvati "Od igračke do računara".

Nastavnici su na današnjoj konferenciji mogli da se upoznaju sa značajem ključnih kompetencija, na koji način se one definišu u Evropskoj uniji i kako ih razviti kroz eTvining projekte.

To je besplatan internet portal koji povezuje zaposlene u školama i predškolskim ustanovama u Evropi sa ciljem da zaposlenima u prosveti omogući da pokreću i sprovode zajedničke onlajn projekte, razmenjuju ideje i primere dobre prakse, povezuju učenike i obogaćuju nastavu.

Nastavnici iz Srbije su aktivni učesnici ovog portala, a trenutno je registrovano više od 3.770 nastavnika iz naše zemlje.

Pomoću eTvining onlajn projekata, kao jednog od načina sprovođenja projektno orijentisane nastave, deca iz Srbije imaju priliku da na mnogo inventivniji, kreativniji i zanimljiviji način provedu čas, upoznaju se sa vršnjacima iz Evrope, nauče neki jezik i koriste različite IKT alate za kreiranje sadržaja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво