Za pošumljavanje 41 milion dinara – dobar plan deli opštine od novca

U Srbiji je pošumljeno svega 30 odsto teritorije, a plan je da pod šumama bude 40 odsto. Za to je ove godine Ministarstvo zaštite životne sredine namenilo 41 milion dinara. Novac mogu da dobiju sve lokalne samouprave, a potrebno je samo da imaju planove za pošumljavanje. Na osnovu njih sredstva su dobili Leskovac, Užice, Kraljevo, Pirot, Alibunar, Srbobran, Senta.

Najmanje je šuma u Vojvodini, svega šest odsto. Na teritoriji opštine Srbobran pošumljeno je manje od dva odsto površine.

"Problem je u tome što Srbobran ima negde oko 27.000 hektara obradive površine, ali veoma malo površine pod šumama što nam pravi problem u pogledu očuvanja plodnosti zemlje", kaže Radivoj Paroški, predsednik Opštine Srbobran.

Leskovac je dobio sredstva da ozeleni spomen-park.

"Jedan deo je pod erozijom, degradiran i planiramo da u tom delu se zasade sadnice koje smo dobili iz ovog fonda sadićemo autohtone vrste 180 stabala", ističe Slađan Dikić, šef Odeljenja za zaštitu životne sredine gradske uprave Leskovac.

U Užicu će biti zasađeno drveće na preko pet hektara u užem centru grada.

"Povećava se zeleni fond u gradu čime će dobiti više benefita grad od prečišćavanje vazduha, sprečavanja erozije, pa do stvaranja bukvalno da kažem novih pluća za naš grad u toku zimskog perioda", naglašava Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica.

Ministarstvo je spremno da izdvoji i mnogo više sredstava za pošumljavanje, ali, kažu, nisu sigurni da su opštine spremne da iskoriste ponuđeni novac.

"Očigledno ne postoji svest u lokalnim samoupravama ili bar ne dovoljna svest da je pošumljavanje najvažniji posao u zaštiti životne sredine i drugo ne postoji svest o tome da je pošumljavanje istovremeno najjeftiniji, najefikasniji i najbolji način da sprečite posledice klimatskih promena", napominje Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Jedno drvo godišnje može da proizvede kiseonika za dve odrasle osobe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво