Zurof: Zakon o Starom sajmištu pred poslanicima u novembru

Predlog zakona o Memorijalnom centru Staro Sajmište, posvećenom stratištu Jevreja u Beogradu u Drugom svetskom ratu, trebalo bi da bude pred poslanicima Skupštine Srbije u novembru, izjavio je u Beogradu direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof.

Efraim Zurof je rekao da je Nacrt zakona manje-više završen i da se nada da će biti predstavljen parlamentu u novembru i da "smo konačno na pravom putu".

Zurof se u Beogradu prethodno sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je, osim o Starom sajmištu, razgovarao i o potresima u jevrejskoj zajednici i Jasenovcu.

Kaže da nije siguran kada će početi izgradnja Memorijalnog centra, ali dodaje da je usvajanje Zakona prvi korak i osnova za finansijsku podršku Ministarstva kulture.

Navodeći da Zakon o Starom Sajmištu pre svega osigurava aktivno učešće jevrejske zajednice u Srbiji, Zurof je rekao da je Vučiću predložio da međunarodni savetodavni komitet učestvuje u izradi zakona pre nego što bude predstavljen Parlamentu, jer će biti u poziciji da pruže savete i predloge.

Jevrejska zajednica širom sveta je, kako navodi, uzrujana zbog dešavanja u Jevrejskoj opštini Beograd i da očekuje da će nesuglasice biti rešene uz posredovanje predsednika Vučića.

Kaže da je savetovao predsednika Vučića da se sastane sa čelnicima jevrejske zajednice kako bi se problem konačno rešio.

"Novu zajednicu, koja se uzdigla iz pepela, zajednicu koju su ponovo izgradili rabini, u osnovi ugrožava veliki broj uljeza koji ne bi trebalo ni da budu deo zajednice, koji nisu Jevreji i nemaju veze s jevrejskim narodom i pokušavaju da preuzmu stvar u svoje ruke zbog novca i moći", rekao je Zurof.

Dodaje da je sa Vučićem jedna od tema bila i ustaški logor Jasenovac u Drugom svetskom ratu i nedavne publikacije koje, kako kaže, "recikliraju" broj žrtava.

Prema njegovim rečima, 700.000 žrtava je preuveličana cifra, dok je broj od 50.000 žrtava Jasenovca, koja se pominje u hrvatskoj javnosti, znatno umanjena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво