Fasade moraju da se održavaju, za njih su odgovorni i stanari

Na Zelenom vencu se pre nekoliko dana na devojku obrušio deo fasade. Krajem prošlog meseca, 70-godišnjak je u Knez Mihailovoj zadobio povrede glave iz istog razloga. Ekipa RTS-a je proveravala u čijoj je nadležnosti održavanje fasada, kako bi bile makar bezbedne.

Okrnjene, popucale ili već otpale. Dotrajale fasade nalaze se po celom Beogradu i predstavljaju opasnost za prolaznike.  

Građani kažu da je padanje fasada stara bolest Beograda. Napominju da su sve loše i da je njihovo saniranje neophodno.

Za saniranje odgovorni su upravnici i stanari. Upravnik pravi plan i program održavanja zgrade, koji obuhvata i radove na fasadi i krovu. Usvaja ga stambena zajednica i počinje realizacija. Ako se ipak ne postigne dogovor, neko od stanara može da prijavi oštećenje građevinskoj inspekciji, koja prvo kontroliše da li su upravnici uradili svoj deo posla.

"Ukoliko nismo preduzeli aktivnosti, postoje novčane kazne. One su od 50.000 do dva miliona. Morate da platite kaznu i ponovo donesete plan i radite fasadu", istakao je Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda.

Ukoliko je upravnik ispunio sve obaveze, ali se stanari nisu dogovorili, oni će platiti kaznu, a građevinska inspekcija naložiće mere za saniranje.

Da li je neko platio zbog neodržavanja? 

U Udruženju profesionalnih upravnika Beograda kažu da su rešenja građevinske inspekcije stizala, ali ne znaju da li je iko platio kaznu. Ni u Prekršajnom sudu ne znaju da li je neka kazna naplaćena zbog fasada.

Komunalna i građevinska inspekcija takođe nije dala odgovor na pitanje koliko je kazni napisano i na koje iznose.

Većina zgrada za obnovu fasade angažuje Gradsko stambeno. Preduzeću se šalje zahtev i dostavlja potrebna dokumentacija, nakon čega stanari dobijaju ponudu, koju mora da prihvati većina.

Za objekte koji su zaštićeni, potrebna je saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

"Javno preduzeće Gradsko stambeno trenutno izvodi radove na 90 fasada na teritoriji gradskih opština Stari grad i Zemun. Radi se o fasadama zgrada koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. To je zaista veliki doprinos ne samo lepšoj estetici Beograda već i unapređenju bezbednosti", kaže Igor Ćurčić iz JP "Gradsko stambeno".

Oni koji nemaju ugovor sa tim gradskim preduzećem mogu da unajme druge firme. Po novom Statutu grada Beograda, i opštine će moći da učestvuju u investicionom održavanju. To znači da će finansijski pomagati građanima u zameni vrata, stolarije, ali i renoviranju fasada.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи