Zašto skače cena meda

Pčelari su zbog izuzetno loše godine pretrpeli velike gubitke. U Pomoravlju gde ima oko pet hiljada pčelinjih društava gotovo da nisu vrcali med zbog loše bagremove i livadske paše. Tržište zato reaguje konstantnim povećanjem cene meda.

Prošlogodišnja cena od 800 dinara za teglu meda, tokom jeseni i zime kada je najveća potražnja, biće samo lepa želja. Znaju to i kupci pa je na sajmu pčelarstva u Jagodini prodato gotovo sve što je izloženo.

"Što mi je ostao med, to su zalihe od prošle godine, tako da mogu svoje mušterije da zadovoljim sa time. A sa ovim, kako ga mi zovemo, livadskim ili medljika, isto je omanuo. Kad je trebalo da medi, onda su zapekle ove vrućine", kaže Momčilo Matić, pčelar iz Jagodine. 

Pomoravski pčelari kažu da trenutno rade sa gubitkom. Imaju ogromne rashode za prihranjivanje pčela, a med uglavnom nemaju za prodaju.

"Ovo je četvrta godina koja je katastrofalno loša, znači da li se klima menja, šta je ne znam, ali uglavnom moramo da menjamo koncept pčelarenja, jer godine su sve lošije i lošije", ističe Boban Mišić, pčelar iz Jagodine. 

Na lošu pašu i vremenske prilike pčelari ne mogu da utiču. Ipak imaju i velike probleme sa trovanjima i krađama pčela zbog čega su zatražili i pomoć države.

"Imamo timove koji se time bave, pomažu nadležnim organima. Država nam je tu dosta pomogla, izmenjen je i zakon o sredstvima za zaštitu bilja koji će omogućiti da u budućnosti toga bude manje jer će praktično pesticide moći da koriste samo oni koji su obučeni i u dozama koje su dozvoljene. Nažalost, malo je znanja na terenu", navodi Rodoljub Živadinovič, predsednik SPOS-a. 

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije najavljuju i uskoro otvaranje pogona u Rači koji će omogućiti prikupljanje i plasman meda bez posrednika.Još da pčelari održe svoje košnice do sledeće medne sezone.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 28. avg 2019, 19:17) - anonymous [neregistrovani]

Zanimljive teorije

Čuo sam i ja te priče kako pčele nešto odumiru, odnosno da im se čudne stvari dešavaju. Možda je i istina. Međutim, ovde pčelari kukaju prvo na težak posao i investicije, a drugo na loše vremenske prilike. Dakle, niko ne kuka da su mu pčele odletele ili pomrle. Drugo, tvrdi čovek da nema meda. A onda prošetaš malo po Beogradu, posebno blizu pijaca, pa vidiš meda koliko hoćeš. I po supermarketima i po pijacama i raznim montažnim kioscima. Sve puno tegli meda. Ali, postoji definitivno jedan problem - niko ga ne kupuje. Jer je nenormalno poskupeo. Kako ne razumete da je ljude baš briga za razloge, jednostavno nikome ne pada na pamet da plaća pčelama 800 dinara za kilogram meda. Pa sve preko 200-300 je za naš standard nenormalno. A nema ničeg uvoznog u svemu tome - ni košnica, ni saća, ni pčela, ni livada. Sve domaći proizvod, domaći materijal i domaći rad. Dobro, vi kažete mora da košta 1000 dinara. Važi. Ali samo da znate da ćete tako doći do toga da jedna prodata tegla mora da vam donese zaradu za celu godinu, jer to niko u Srbiji kupovati neće. Prosta istina.

(sreda, 28. avg 2019, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

Med

U Belgiji je 22 eura kilo meda.

(sreda, 28. avg 2019, 15:01) - anonymous [neregistrovani]

Чудовиште у Шаргану

Питам критичаре, шта нису разумели од овога две речи - "НЕМА МЕДА". Ако не волите мед и не знате о каквој се драгоценој материји ради, што онда критикујете. Нема меда, пчеле одумиру и због познатих, али и непознатих узрока, И овај проблем је захватио читав свет. Буквално. На сцени је помор пчела светских размера - то се дешава и у САД и у Русији, и у Кини, Аустралији... И нормално је да цене меда расту и биће вртоглаво велике и са тим нема везе ни држава (која ништа и не откупљује, а ни накупци). Највећи део меда се у Србији и купује ДИРЕКТНО од произвођача. Понављам, нема меда.

(sreda, 28. avg 2019, 14:43) - Zlatko [neregistrovani]

Srbija

Ne zna se ko je gori prema proizvođačima hrane u Srbiji, država koja skoro ništa ne pomaže i omogućava trgovcima da 10x više zarade ili siroti narod po gradovima koji bi hteo kilo meda za 300 din, pa im pčelari deluju kao extraprofiteri... ajde malo u njive i livade prvo pa onda tastatura da čujemo utiske

(sreda, 28. avg 2019, 14:23) - anonymous [neregistrovani]

Malenkost

Niko vas ne bije da se bavite ovim poslom, ali ni ne kukajte

(sreda, 28. avg 2019, 14:14) - anonymous [neregistrovani]

Dinastija

Gledali ljudi Dinastiju i Dalas i hoce od 2 kosnice ili 2 ara malinjaka da budu Karingtoni ili Dzej Ar.
Isto mislim i za paradajz i krompir.
Jeftiniji onaj koji putuje brodom iz Argentine 15.000 kilometara, nego nas sa 150 km udaljenosti.

(sreda, 28. avg 2019, 12:42) - anonymous [neregistrovani]

Пчелар

Почните ви да се бавите и малинама и пчелама и видећете да нисте реални

(sreda, 28. avg 2019, 12:24) - anonymous [neregistrovani]

Med je sladak...???

I pcelaru i porezniku...
Zato su se ujedinili da mu zajednickim snagama podignu cijenu...

(sreda, 28. avg 2019, 11:02) - nina [neregistrovani]

nisu

Nisu jos poceli da se zale na cenu. Zale se na prirodu, kad pocnu da kukaju na otkupnu cenu bice novi malinari.

(sreda, 28. avg 2019, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

Divota

Da li su pčelari novi malinari?