Srbija i Severna Makedonija otvaraju integrisani granični prelaz

Prvi put na jednom graničnom prelazu, Preševo–Tabanovce na Koridoru 10, zajedno na jednom punktu radiće srpski i makedonski carinici i policajci. Početak rada zajedničkog graničnog prelaza označiće predsednici Vlada Srbije i Severne Makedonije.

Svečano otvaranje je u 10 časova i 30 minuta. Na punktovima će raditi srpski i makedonski slyžbenici policije i carine i zajedno će kontrolisati promet robe i putnika.  

Početak njihovog rada obeležiće premijeri dve države – Ana Brnabić i Zoran Zaev.

"Uprava carine je tehnički i kadrovski spremna za primenu sporazuma o zajedničkoj graničnoj kontroli. Od zajedničke kontrole očekujemo ubrzanje svih vidova saobraćaja, povećanje bezbednosti putnika i sprečavanje krijumčarenja robe", istakao je Senad Radončić, šef carinske ispostave Preševo.

Prema Radončivćevim rečima, stalni je rast broja putnika na tom graničnom prelazu. Podaci pokazuju da je za mesec jul prošle godine bilo 1,3 miliona putnika, a u istom mesecu ove godine ove 1,7 miliona.

"Na mesečnom nivou, kada je reč o teretnom saobraćaju, povećanje iznosi oko 28.000 kamiona. Dosadašnji koncept je podrazumevao dva zaustavljanja u putničkom saobraćaju, odnosno četiri u teretnom. Od ovog spoazuma očekujemo znatno ubrzanje, zato što će se u putničkom saobraćaju vršiti samo jedno zaustavljanje na jedinstvenom šalteru, gde će državni službenici obe administracije raditi u jednoj kontrolnoj kabini. U teretnom saobraćaju imaćemo dva zaustavljanja i sada očekujemo zadržavanje ne duže od 15 minuta", naveo je Radončić.

Premijeri dveju zemalja će u Skoplju potpisati tri sporazuma.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić kaže da otvaranje integrisanog graničnog prelaza sa Severnom Makedonijom puno znači za naše privrednike.

"Preko 4.000 naših kompanija sarađuje sa Severnom Makedonijom. Makedonija je osmo izvozno tržište za naše proizvođače. Naš izvoz je prošle godine iznosio 628 miliona evra. Mi više izvozimo u Severnu Makedoniju nego u Kinu, Ameriku i Tursku zajedno. Verujemo da će otvaranje integrisanog graničnog prelaza doprineti povećanju spoljnotrgovinske razmene, pa samim tim i našeg izvoza u Severnu Makedoniju", naveo je Ljajić. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи