Saobraćaj na auto-putu kroz Grdelicu – tri meseca posle

Na južnom kraku Koridora 10 beleži se povećanje broja vozila u odnosu na leto prošle godine, ali većih zadržavanja nema. Povećana i bezbednost učesnika u saobraćaju, navode u "Putevima Srbije".

Značajno rasterećenje u saobraćaju na južnom kraku Koridora 10 zabeleženo je nakon otvaranja deonice auto-puta kroz Grdeličku klisuru.

Putnici, koji se uglavnom vraćaju sa letovanja u Grčkoj, kažu da su prezadovoljni i da je sve brže i lakše, ali i bezbednije.

U "Putevima Srbije" kažu da nema većih zadržavanja na naplatnim stanicama i graničnom prelazu prema Severnoj Makedoniji.

Još bolje stanje na granici se očekuje od sutra, kada će biti otvoren integrisani prelaz između Srbije i Severne Makedonije.

Samo u julu, kroz naplatnu stanicu Doljevac prošlo je milion i 760 hiljada vozila, što je 30 odsto više nego prošle godine.

Dnevno u proseku prođe oko 50.000 putnika, a vikendom i 40 odsto više.

Prošlog vikenda je prošlo 70.000 vozila, navodi Vesna Tonić Živković iz "Puteva Srbije", koja ističe i da je povećana bezbednost učesnika u saobraćaju.

"Nismo zabeležili nijednu težu saobraćajnu nezgodu na ovom delu Koridora 10", navodi Tonić Živkovićeva.

Korist za putnike, ali i za lokalno stanovništvo

Auto-put mnogo donosi putnicima, ali treba da donese i ljudima koji žive u blizini.

U motelu "Predejane", koji je jedino odmaralište između Niša i Vranja, prezadovoljni su turističkom sezonom.

Novi put je investitore već doveo u Vladičin Han i Grdelicu, a predstavlja šansu i za Vlasinsko jezero, jer bi moglo da stigne više turista.

Gradnja deonice južnog kraka Koridora 10, koja prolazi kroz Grdeličku klisuru, trajala je šest godina. Otvorena je 18. maja.

Izgrađeno je 36 mostova i dva tunela. Deonica je duga 26,3 kilometra i može se proći za 20 minuta.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. avg 2019, 11:18) - anonymous [neregistrovani]

Lepo nema sta...

Ali za Vlasinsko jezero niste u pravu,tamo nema nicega osim malog hotelcica,i privatnog smestaja,bez ambulante za prvu pomoc,plaza za kupanje komada 1 na duzini od 12km,totalno nespremno za veci broj turista !

(nedelja, 25. avg 2019, 19:48) - anonymous [neregistrovani]

Grdelica

Preneki dan smo prosli kroz Grdelicu prelepo je , put za milinu da se vozis, jedna primedba je ako se izadje u Predejane na kracu pauzu u povratku na izlaz na Auto Put postoji samo Nis, tekkad uzmes karticu stoji i Vranje To je po meni jedina zamerka

(nedelja, 25. avg 2019, 19:04) - Drmr [neregistrovani]

@@Drmr

Naravno da je osnovni prihod svake drzave ubiranjem poreza,u bilo kojem oblikuDrzava ima i druge izvore prihoda kao sto su,doprinos,carine,takse,javni dug itd.

(nedelja, 25. avg 2019, 18:25) - Zivana grdelica [neregistrovani]

Putevi srbije

Trpim nepodnosljivu buku posto moja kuca u blizini auto puta 35metra udaljena nije uradjena nikakva zastita od buke

(nedelja, 25. avg 2019, 18:02) - Zivana iz grdelice [neregistrovani]

Putevi srbije

Lepo je imati auto put ali sam ugrozena od buku vec tri godine a niko od nadlezni ne reaguje e to nije lepo od vase institucije veliko razocarenje moju drzavu

(nedelja, 25. avg 2019, 16:09) - anonymous [neregistrovani]

@Drmr

ako mislis na kredite kao drugi izvor prihoda i oni se odplacuju od poreza.
Bilo bi dobro da navedes koji su to po tebi drugi izvori a da nisu povezani sa porezom

(nedelja, 25. avg 2019, 14:18) - Drmr [neregistrovani]

Porez

Nije jedini prihod drzave od poreza koji ti placas,drzava ima i druge izvore prihoda.Ako ti se ne svidja sto tapsu na tvoj novac,trazi da se ukine porez.

(nedelja, 25. avg 2019, 14:06) - anonymous [neregistrovani]

aaaa

Ne podržavam ni ja tapšanje ovih ili onih političara, ali postoji razlog da se ipak nekom čestita. O izgradnji auto puta kroz Grdelicu se pričalo još od 2001 godine a sve u sklopu priprema za Olimpijadu u Atini 2004. Ništa se nije konkretno radilo čak do 2012 godine (rekao bih, ne povezujem sa izborima ili politikom).
Sećam se čak i sramotnih situacija kao npr. da je jedan ministar leta 2010. pred kamerama svečano otvorio deonicu autoputa od Preševa do Makedonije, a sutra vratili mašine da ga završe jer nije bio gotov. I radili ga još mesec dva.
Izvinite, ja sam apolitičan, ali kao stalni korisnik puteva zbog profesije kojom se bavim, moram reći da mi sada imamo napredak ogroman u infrastruturi, a verujem da ga je moglo biti i ranije da je bilo ozbiljnijeg pristupa.

(nedelja, 25. avg 2019, 13:32) - anonymous [neregistrovani]

Zašto ljudi tapšu političarima kada se napravi nešto parama poreskih obveznika?

Te puteve nisu platili političari. Platio sam ih i ja, a otplaćivaće ih i moji praunuci. Zato me iritira što sa mojim novcem se neko drugi hvali.