Srebro za Srbiju na Međunarodnom hemijskom turniru

Tim srednjoškolaca iz Srbije osvojio je drugo mesto i srebrnu medalju na Međunarodnom hemijskom turniru u Moskvi. Srbiju su predstavljali učenici Matematičke gimnazije, Trinaeste i Treće beogradske gimnazije. Filip Koldžić je osvojio drugu nagradu po posebnom plasmanu, a Mihailo Milošević i Dunja Arsenijević treću nagradu po pojedinačnom plasmanu.

Međunarodni hemijski turnir (International Chemistry Tournament - IChTo) je takmičenje koje se održava na prestižnom Univerzitetu Lomonosov u Moskvi, a učestvuju timovi srednjoškolaca iz celog sveta.

Tim Srbije su ove godine činili: Filip Koldžić, Mihailo Milošević i Branka Krnjaja iz Matematičke gimnazije, Dunja Arsenijević i Stefan Mitrović iz Treće beogradske gimnazije i Jelena Ivković iz Trinaeste beogradske gimnazije.

Mentori tima bili su Uroš Stojiljković i Anamarija Nikoletić sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Filip Koldžić je osvojio drugu nagradu po posebnom plasmanu, a Mihailo Milošević i Dunja Arsenijević treću nagradu po pojedinačnom plasmanu.

Tim je ekipno osvojio drugo mesto i srebrnu medalju. U finalu, tim Mađarske je bio prvi, a Singapur treći.

Turnir se održavao od 20. do 25. avgusta. 

Takmičari ne rešavaju računske zadatke, već se bave važnim problemima moderne hemije.

Nekoliko meseci pre samog turnira objavljuju se problemi čija rešenja takmičari treba da predstavljaju u Moskvi.

Problemi nemaju jedinstveno rešenje, podstiču takmičare na kreativnost i zahtevaju znanje izvan okvira materije koja se obrađuje tokom srednje škole i osnovnih studija hemije.

Neki od ovogodišnjih problema za koje se tražilo rešenje bili su osmišljavanje pametnog pakovanja za hranu koje će detektovati kvarenje hrane i određivanje sadržaja arsena u živim ćelijama organizma.

Na samom turniru, tokom četiri dana timovi predstavljaju svoja rešenja problema i osporavaju rešenja protivnika.

Kako takmičenje pokriva izuzetno napredno gradivo, učenici se uz pomoć mentora zajedno spremaju mesecima.

Ovo je trenutno jedino međunarodno takmičenje iz hemije na kojem učestvuje Srbija, izuzev Međunarodne hemijske olimpijade.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 25. avg 2019, 13:56) - Violeta [neregistrovani]

Srebro za Srbiju

Bravo deco! Vi ste nas ponos! Cestitam vam i hvala vam!