Radojičić: "Tiršova 2" na 33.000 kvadrata, početak gradnje verovatno od proleća

Usvojeno je idejno rešenje za dečju bolnicu "Tiršova 2" - poznato je kako će ova zdravstvena ustanova izgledati, na koliko će se kvadrata prostirati i koje će usluge pružati. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao za RTS da bi gradnja trebalo da počne na proleće naredne godine.

Stručni tim, koji je oformila Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, pre nekoliko dana je odabrao jednu od dve predložene opcije sa tendera, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

"Po toj opciji se vidi da ćemo imati 33.000 kvadrata, dovoljan broj parking mesta, pola soba će biti jednokrevetne, ostale će biti sa dve postelje za pacijente", naveo je Radojičić.

Posebno je važna lokacija - postojaće dvosmerni pristup sa autoputa i pristup iz Deligradske ulice.

Studija izvodljivosti će biti gotova u septembru. Prema rečima gradonačelnika, gradnja, odnosno prva priprema lokacije trebalo bi da počne sledećeg proleća.

U septembru će Radojičić gostovati na skupu Evropskog udruženja bolnica u Helsinkiju. Gradonačelnik je istakao da će iskoristiti posetu kako bi principe dečije i primarne zdravstvene zaštite iz finske prestonice mogao da prenese i primeni u Beogradu.

Borba sa ambrozijom

Ovo je period godine kada cveta ambrozija i povećan je broj pacijenata u alergološkim ambulantama. Radojičić je rekao da je to težak problem za rešavanje i zahteva dugoročan pristup.

"Prošle godine smo opredelili 30 miliona, ove godine 60 miliona. Nadamo se da će se taj mali napredak videti. Ova godina je bila vrlo nezgodna što se tiče kiše i sunčanih intervala, ambrozija je opet značajno procvetala. To je veliki socijalni i zdravstveni problem", istakao je Radojičić.

Naglasio je da je razgovarao sa pekspertima i profesorima Biološkog fakulteta i da će osmisliti dvadesetogodišnju strategiju za rešavanje tog problema.

Što se tiče ambrozije na privatnim posedima, gradonačelnik je rekao da postoji kaznena politika, ali da nije dovoljno agresivna, pa će se u okviru najavljene strategije i taj segment uzeti u obzir.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво