Registracione nalepnice - neophodne ili suvišne

Jedna od 30 NALED-ovih preporuka šta bi u Srbiji moglo da se promeni je i ukidanje registracionih nalepnica jer bi se na taj način uštedelo do 800 miliona dinara. Drugi smatraju da su nalepnice korisne i da olakšavaju postupak registracije.

Poslednji korak nije uvek i najlakši, bar u slučaju registracije vozila. Kamen spoticanja neretko je registraciona nalepnica, koja se nekad ne odlepi lako.

Pažljivo se mora lepiti nova, jer ako se ošteti ili nepravilno postavi, kazna je 10.000 dinara.

Da do nje ne dođe, jeftinije je izvaditi novu nalepnicu, koja, pošto je duplikat, košta oko 3.000. Nju je najsigurnije postaviti u servisu.

"Mora da se skine lepak sa nekom tečnošću, obično je to voda. Skine se lepak i obriše se šoferšajbna sa unutrašnje strane i nalepi se nazad na isto mesto", rekao je kontrolor tehničkog pregleda Predrag Đukić.

Ceo postupak možda ode u istoriju ako se prihvati predlog NALED-a da se nalepnica ukine.

Tvrde da se na njih godišnje troši više od 800 miliona dinara, a da nemaju veliki značaj.

"Nema praktičnu upotrebnu vrednost zato što se sve informacije koje su u njoj sadržane nalaze u registru. Jedina praktična upotreba te nalepnice je u slučaju kada Saobraćajna policija vrši uvid u stanje vozila na licu mesta i onda može odmah putem nalepnice vizuelno da proveri da li je vozilo registrovano ili ne. Takođe, to je podsetnik vlasniku vozila o datumu isteka registracije", izjavio je potpredsednik NALED-a Aleksandar Blagojević.

Zbog svega toga, proterivanjem nalepnica ne bi se mnogo dobilo, tvrdi profesor Saobraćajnog fakulteta Boris Antić.

"One u velikoj meri olakšavaju neke kontrole, olakšavaju postupak registracije vozila i mislim da su jedna dobra praksa. Ne mogu da prihvatim da registraciona nalepnica u svojoj veličini i postavljena na pravilan način ugrožava bezbednost saobraćaja. Ako bi to bilo tačno, onda bi širom sveta bilo zabranjeno i postavljanje vinjeta i nekih drugih oznaka", smatra Antić.

A upravo smanjenje vidnog polja vozača postavljanjem registracione nalepnice na staklo automobila, u NALED-u navode kao još jedan razlog da se ona pošalje u istoriju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво