Nasilje u porodici se ne smanjuje, žrtve najčešće žene

U Srbiji se godišnje identifikuje više od 100 mogućih žrtava trgovine ljudima – upozorenje je na Međunarodni dan sećanja. Žrtve su radno i seksualno eksploatisane i prisiljavane da čine krivična dela. Veliki problem je i porodično nasilje, čije su žrtve najčešće žene, a koje se ne smanjuje uprkos dobrim zakonima i preventivnim merama.

Za sedam meseci, u porodičnom nasilju ubijeno je 15 žena.

Malo je žena koje ostave nasilnika posle prvog šamara. Spas obično potraže tek kada više ne mogu da trpe višegodišnje maltretiranje.

"Nisam znala kome da se obratim sem Sigurnoj kući. Ćutala sam, jer me je malo bilo sramota. Sa njim ne može da se razgovara, tako da baš ničiju podršku i pomoć nisam imala", priča Nevena koja je bila žrtva porodičnog nasilja.

U Sigurnoj kući u Novom Sadu trenutno boravi pet majki i 11 dece. Dvoje sada kreće u prvi razred.

Žene se nasilniku vraćaju zbog straha 

Mnoge žene često ostaju u Sigurnoj kući i duže od šest meseci.

"Određeni broj žena zahteva podršku i nakon boravka u Sigurnoj kući. Centar za socijalni rad i voditelj slučaja realizuju druge oblike zaštite za takve žene", objašnjava rukovoditeljka Sigurne kuće u Novom Sadu Nada Padejski Sekerović.

Rukovoditeljka kaže da se jedan broj žena, ipak, vrati počiniocu nasilja i da je taj podatak poražavajući.

Nasilniku se žena vraća zbog straha, kada izgubi veru da će je sistem zaštititi, kada je bez posla i ne može da obezbedi egzistenciju sebi i deci.

To je, kažu stručnjaci, najgora odluka, jer se nasilje, po pravilu, nastavlja.

"Potrebna pomoć medija i građana" 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ističe da Ministarstvo i Vlada Republike Srbije žele da iskorene nasilje, ali da im je potrebna pomoć medija i svih građana.

"Neophodna je savest svih koji treba da prijave kada primete nasilje. Ne treba da žmure i treba da znaju da je prijavljivanje slučaja u najboljem interesu žrtve. Mi ćemo onda sigurno pomoći i zaštititi žrtvu", naglašava ministar Đorđević.

Nasilnike, koji godinama zlostavljaju porodicu i za koje postoje jasni pokazatelji da su spremni da učine i ono najgore, hitna mera zabrane prilaska žrtvi neće zaustaviti, smatraju u nevladinom sektoru.

To potvrđuju ubistva kojima je prethodila prijava za višegodišnje nasilje u porodici, izricanje hitne mere zabrane prilaska i krivična prijava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво