Đorđević i Pašalić o položaju LGBT populacije u Srbiji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem o položaju LGBT populacije u Republici Srbiji, saopštilo je resorno ministarstvo.

Zoran Đorđević je podsetio da je prvi strateški dokument Vlade koji je prepoznao LGBT zajednicu kao osetljivu društvenu grupu, bila Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije za period 2013 - 2018. godine, i ukazao da je u procesu izrada novog strateškog dokumenta u oblasti prevencije i zaštite od diskriminacije koji će biti izrađen u skladu s novom, unapređenom metodologijom prema odredbama Zakona o planskom sistemu.

Dodao je da je u planu i dopuna propisa o zabrani diskriminacije uvođenjem eksplicitne zabrane diskriminacije u sportu na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Istakao je da se u okviru resora kojim rukovodi nalazi Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti koji se bavi upravo ovom temom.

"Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti je tokom juna održao sastanke sa predstavnicima udruženja Labris, XY Spectrum i EGAL, koji se zalažu i zagovaraju prava LGBT lica u Republici Srbiji. Tom prilikom su razgovarali o novom strateškom dokumentu za period od 2019. do 2025. godine. Svi građani Srbije su ravnopravni, a resor kojim rukovodim se zalaže za antidiskriminaciju i rodnu ravnopravnost, što će donošenjem Zakona biti podignuto na viši nivo", rekao je Đorđević.

Sektor je učestvovao u radu Konferencije o pravima LGBT osoba u Oslu 13. maja 2019. godine, na kojoj je predstavljen napredak Republike Srbije na "Duginoj listi" procene položaja i ostvarenih prava LGBT. Tom prilikom, Republika Srbija je pohvaljena za napredak, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar je istakao da su osim navedenog, predstavnici Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti prisustvovali u prethodnom periodu svim značajnijim događajima važnim za LGBT populaciju kao što su: otvaranje prvog svratišta za LGBT osobe u Beograd, obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije i dodele "Duga" nagrade za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 22. avg 2019, 19:42) - Marko [neregistrovani]

Šta dosta?

Protestuješ protiv drugih građana Srbije? Zar ne bi trebalo svih građana Srbije imaju isto prava po tebe? Samo pitam pošto me je tvoj komentar zbunilo..

(četvrtak, 22. avg 2019, 19:38) - Воронцов [neregistrovani]

Узмимо за пример посао

Шта је неког послодавца брига за нечији сексуални живот. Сваког послодавца као и сваког радника на послу занимаће како његов колега ради на послу како доприноси успеху на послу и шта је кога брига шта он ради после радног времена. Немају људи паметнијег посла него ће се занимати за нечији љубавни живот ?Само измишљају некакву неравноправност да би на себе скренули пажњу-

(četvrtak, 22. avg 2019, 18:50) - anonymous [neregistrovani]

Dosta !!!

Energicno protestujem !!!