Stanari hotela "Bristol" bez struje, Ministarstvo odbrane poriče nadležnost

Deset vojnih porodica koje žive u hotelu "Bristol" od početka nedelje ponovo su bez struje. Ministarstvo odbrane se proglasilo nenadležnim, jer je zgradu ustupilo za viši interes.

Stanarima "Bristola" struja je isključena u ponedeljak oko 13 sati. Za razliku od maja kada su imali isti problem i stupili u štrajk glađu, ovog puta odlučili su da sačekaju.

Dragan Stojanović je izjavio da je insistirao na štrajku, ali da je bio preglasan. 

"Većina je bila da ne stupimo u štrajk glađu, da damo institucijama sistema – državi, ne Ministarstvu odbrane – mogućnost da nam u narednih sedam dana barem priključe struju", rekao je Stojanović.

Od tridesetak porodica vojnih lica koje su nekada živele u Bristolu – ostalo je deset. Ovde su pre skoro 30 godina došli privremeno. I Zora i njen suprug bili su aktivna vojna lica do penzionisanja.

"Svaki dan se nadamo sutra će, ali – nikad. Sve smo uradili najbolje što smo mogli, prekomandovani, vukli decu sa sobom, menjali mesta službovanja, ništa nigde nismo mogli graditi jer moramo biti mobilni, pokretati se i seliti dalje. Sad na kraju kad ste došli da uživate sa porodicom, porodicu nikad nismo okupili", kaže Zora Petrović.

Nuđeno im je da se iz "Bristola" presele u stanove za privremeni smeštaj ili u vojnosamačke hotele. Prema njihovim rečima, trajno, a ne privremeno rešenje je njihovo zakonsko pravo.

"Po pravilniku penzionisana vojna lica ne mogu ići u te kolektivne smeštaje, znači pravilnik zabranjuje, zakon zabranjuje. Po zakonu o stanovanju Republike Srbije nema privremenog smeštaja", istakao je Dragan Stojanović.

Inače, skoro dve godine stanari "Bristola" strahuju od prinudnog iseljenja. Većina soba je ispražnjena, zaključana i zapečaćena.

U oktobru prošle godine isključeno im je grejanje, pa je onda prestao da radi lift, isključeni su im i telefoni. Problem sa strujom verovatno će i sada biti rešen, ali svi ostali ostaju i niko nema odgovor na pitanje do kada.

Pašalić: Ministarstvo odbrane nije prekršilo zakon 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je za RTS da je krajem jula doneo određene preporuke koje se odnose na stanare hotela "Bristol". Naveo je da struja trenutno nije uključena, iako je u preporukama navedeno drugačije.

"U našim preporukama se, između ostalog, nalazi da se struja ne isključuje dok se ne reši problem stanara hotela 'Bristol'. Ministarstvo odbrane je dalo saopštenje po kome oni nemaju nadležnost da se bave ovim problemom. To se već desilo u maju mesecu, pa je na naše insistiranje struja priključenja", rekao je Pašalić.

Iako smatra da je "Bristol" i dalje pod ingerencijom Ministarstva odbrane, Pašalić je naveo da se trenutno ne zna ko raspolaže hotelom.

Dodao je da je svaka preporuka oročena i da je krajnji rok 19. septembar.

"Mi smo već uputili dva zahteva, prvo da nam se objasni zašto je isključena struja. Zatim, ako Ministarstvo odbrane nema ingerencije, kao što se tvrdi, neka nas upute na one kojima bi trebalo da se obratimo da se struja ponovo uključi", izjavio je zaštitnik građana.

Pašalić je naglasio da stanari "Bristola" imaju pravo na trajno rešenje, kao i sva aktivna i penzionisana vojna lica, ali da privremeno rešenje ne uslovljava i trajno.

Istakao je da Ministarstvo odbrane nije prekršilo zakon i podzakonske akte, jer se rukovodilo onim što piše u zakonu i zaključku Vlade.

"Zakon o stanovanju Republike Srbije ne odnosi se na ova lica. To su vojna lica za koja postoje posebni pravilnici. Kada bi se držali Zakona o stanovanju, on ne poznaje tu mogućnost, ali poznaje je vojni zakon koji reguliše tu oblast", objašnjava Pašalić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво