Stari studenti traže sastanak sa Vučićem i Šarčevićem

Stari studenti, kojima rok za završetak studija ističe 30. septembra, zatražili su sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.

Studenti traže da im se omogući da studije završe po programu po kojem su i započeli.

Smatraju da se Zakon o visokom obrazovanju ne može primenjivati retroaktivno na njih jer su studije upisali po Zakonu o univerzuiitetu, koji nije predvideo nikakve rokove za završetak.

Ukoliko im se ne dozvoli da završe studije po starom programu, kažu da će dobiti mnogo više ispita i biti prebačeni na niže godine studija.

Zahtev za prijem predali su na pisarnicama resornog ministarstva i Predsedništva. 

Oni su predali kopije svojih indeksa i zameniku skupštinskog Odbora za obrazovanje Ljubiši Stojimiroviću.

Traže prijem kod predsednika i ministra

Studentkinja Verica Ivanović Kuzmanović ističe da traže prijem kod predsednika države jer je on po svojoj funkciji najpozvaniji da brani Ustav i njihova ustavna prava.

Žele da ih sasluša i ministar prosvete kako bi ga upoznali sa problemom koji imaju jer se, kako kaže, stiče utisak da je on čuo samo fakultete i rektorate, ali ne i njih zbog prevelikih obaveza.

"Ministar nije u mogućnosti da prati šta se sa nama dešava. Voleli bismo da ga upoznamo sa našim problemima. Čini mi se da će onda njegov stav biti mnogo blaži, jer će shvatiti koliko je ovo bitno pitanje za naše društvo", rekla je Ivanović Kuzmanović za Tanjug.

"Život namestio drugačije okolnosti"

Mirjana Polić je apsolvent na Filološkom fakultetu već deset godina. Ostala su joj tri i po ispita do kraja i diplomski. Tokom studiranja nije pala nijedan ispit, prosečna ocena joj je 8,43.

Kaže da u njenom slučaju nisu problem ni preobimni ispiti, ni zahtevni profesori, već da je život namestio drugačije okolnosti - počela je da radi.

Uredno, svake godine plaća obnovu na fakultetu, jer ne odustaje od diplome.

Problem imaju i strani studenti

Bilo je danas ispred parlamenta i stranih studena, čija je pozicija posebno specifična.

Jedan od njih je i I.M. iz Grčke koji je na Univerzitetu u Beogradu postao apsolvent 2007. godine.

"Po srpskom zakonu strani studenti imaju pravo za privremeni boravak dok studiraju i dve godine nakon apsolventskog staža. Nakon toga nemamo više pravo da dobijemo privremeni boravak i ja sam se vratio u Grčku", pojašnjava on.

Njemu su ostala tri ispita do kraja, a kao i ostali strani studenti nije u Srbiji stalno, već dolazi samo da polaže ispite.

"U slučaju da me prebace na bolonjski sistem, morao bih ponovo da upišem fakultet i od tri ispita moglo bi da postane 10 do 15 ispita", naveo je.

Rok već više puta pomeran

Uvođenjem bolonjskog sistema obrazovanja 2006. godine, akademcima koji su studije upisali po starom programu dat je rok da diplomiraju do školske 2011/2012. godine.

Rok za završetak studija više puta je pomeran, najpre do 2014. godinu, zatim do 2016, pa na 2018. godine, da bi prošle godine dobili rok da do kraja septembra 2019. godine završe studije.

Број коментара 77

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво