Stari studenti traže sastanak sa Vučićem i Šarčevićem

Stari studenti, kojima rok za završetak studija ističe 30. septembra, zatražili su sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.

Studenti traže da im se omogući da studije završe po programu po kojem su i započeli.

Smatraju da se Zakon o visokom obrazovanju ne može primenjivati retroaktivno na njih jer su studije upisali po Zakonu o univerzuiitetu, koji nije predvideo nikakve rokove za završetak.

Ukoliko im se ne dozvoli da završe studije po starom programu, kažu da će dobiti mnogo više ispita i biti prebačeni na niže godine studija.

Zahtev za prijem predali su na pisarnicama resornog ministarstva i Predsedništva. 

Oni su predali kopije svojih indeksa i zameniku skupštinskog Odbora za obrazovanje Ljubiši Stojimiroviću.

Traže prijem kod predsednika i ministra

Studentkinja Verica Ivanović Kuzmanović ističe da traže prijem kod predsednika države jer je on po svojoj funkciji najpozvaniji da brani Ustav i njihova ustavna prava.

Žele da ih sasluša i ministar prosvete kako bi ga upoznali sa problemom koji imaju jer se, kako kaže, stiče utisak da je on čuo samo fakultete i rektorate, ali ne i njih zbog prevelikih obaveza.

"Ministar nije u mogućnosti da prati šta se sa nama dešava. Voleli bismo da ga upoznamo sa našim problemima. Čini mi se da će onda njegov stav biti mnogo blaži, jer će shvatiti koliko je ovo bitno pitanje za naše društvo", rekla je Ivanović Kuzmanović za Tanjug.

"Život namestio drugačije okolnosti"

Mirjana Polić je apsolvent na Filološkom fakultetu već deset godina. Ostala su joj tri i po ispita do kraja i diplomski. Tokom studiranja nije pala nijedan ispit, prosečna ocena joj je 8,43.

Kaže da u njenom slučaju nisu problem ni preobimni ispiti, ni zahtevni profesori, već da je život namestio drugačije okolnosti - počela je da radi.

Uredno, svake godine plaća obnovu na fakultetu, jer ne odustaje od diplome.

Problem imaju i strani studenti

Bilo je danas ispred parlamenta i stranih studena, čija je pozicija posebno specifična.

Jedan od njih je i I.M. iz Grčke koji je na Univerzitetu u Beogradu postao apsolvent 2007. godine.

"Po srpskom zakonu strani studenti imaju pravo za privremeni boravak dok studiraju i dve godine nakon apsolventskog staža. Nakon toga nemamo više pravo da dobijemo privremeni boravak i ja sam se vratio u Grčku", pojašnjava on.

Njemu su ostala tri ispita do kraja, a kao i ostali strani studenti nije u Srbiji stalno, već dolazi samo da polaže ispite.

"U slučaju da me prebace na bolonjski sistem, morao bih ponovo da upišem fakultet i od tri ispita moglo bi da postane 10 do 15 ispita", naveo je.

Rok već više puta pomeran

Uvođenjem bolonjskog sistema obrazovanja 2006. godine, akademcima koji su studije upisali po starom programu dat je rok da diplomiraju do školske 2011/2012. godine.

Rok za završetak studija više puta je pomeran, najpre do 2014. godinu, zatim do 2016, pa na 2018. godine, da bi prošle godine dobili rok da do kraja septembra 2019. godine završe studije.

broj komentara 77 pošalji komentar
(subota, 31. avg 2019, 00:29) - Milena S. [neregistrovani]

Puna podrska nas starih

Tako je! Istrajmo! Ovo je apsolutni minimum koji nam se moze obezbediti, nikog ne remetimo, nikog ne ugrozavamo. Trazimo samo ono sto nam statut kada smo upisivali fakultet garantuje. Svaki smo ispit teskom mukom polozili i dosli skoro do cilja! Kamo srece da je neko olaksao zavrsetak, na mom fakultetu nikoga se ne ticu stari studenti. Nikom niti jedan ustupak! Meni je ostao samo 1 ispit.

(utorak, 27. avg 2019, 00:58) - SM [neregistrovani]

Gde ste profesori?

Nije ni posteno niti akademski da se problem starih studenata resava samo na njihovu stetu,gde su Fakulteti sve ove godine,samo da uzmu novac od nas,sem Ekonomskog u Nisu ni jedan se nije potrudio da pruzi bar pozitivnu podrsku studentima,nekima je i to dovoljno,a da ne govorim o konsultacijama,apsolventskim rokovima,stvarno nije lepo profesori?

(nedelja, 25. avg 2019, 15:33) - Ivana [neregistrovani]

Zakon i red

Neka parabola o čoveku koji čeka pred vratima zakona ostane Kafkina parabola. Ne činite da se pravedne i istrajne težnje za dobijanjem akademskog zvanja pretvore u apsurd.

(nedelja, 25. avg 2019, 13:13) - Petra [neregistrovani]

Predsednice, podrzite nas..

Gospodo podrzite nas, nikome nismo na steti, nikome nismo na trosku. Ucimo, radimo, cuvamo porodice, redovno izmirujemo finansijske obaveze prema fakultetima, postujemo Ustav svoje zemlje. I zelimo, da ostanemo, u svojoj zemlji sa svojim porodicama. Iskreno sam ubedjena, da ce predsednik Republike pokazati drzavnicku mudrost i racionalan odnos prema nasem problemu.

(subota, 24. avg 2019, 08:27) - Ivana [neregistrovani]

Razumevanje

Izgleda kao da je situacija sa predbolonjskim studentima posledica nepoznavanja situacije druge strane. Vrlo je pohvalno interesovanje prof. Stojmirovića za stvarne ljude koji stoje iza peticije za produžetak. Dogovor je jedino i moguć ako su poznate okolnosti u kojima se nalaze obe strane.
Pozdravljam produžetak studija za ove ljude jer uvek treba završiti započeto, bez obzira na sve izazove sa kojima se, na tom putu, sretneš!

(petak, 23. avg 2019, 17:01) - Pavle [neregistrovani]

Podrska za stare studente

Nadamo se da ce nadlezni razumeti nase stavove i akciju koja proistice iz Ustava nase drzave. Nikome ne stetimo, nismo na drzavnom solilu sve sami finansiramo. Gospodine predsednice, pomozite!

(petak, 23. avg 2019, 13:07) - anonymous [neregistrovani]

Podrska

Podrska za stare studente. Prema svecu i tropar. Dakle, prema slovu naseg Ustava i prema istini koja proizilazi iz Ustava samog.

(petak, 23. avg 2019, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

Продужетак

Допустите људима да заврше започето, не отежавајте им сада када су надомак циља. Ако су земље у окружењу имале разумевања, нашле начин да изађу у сусрет својим студентима и омогуће им продужетак, не видим зашто то не бисмо могли и ми.

(petak, 23. avg 2019, 08:55) - anonymous [neregistrovani]

podrška

Apsolutna podrška. Neka završe po započetom i polože tih par ispita koji su im ostali.

(petak, 23. avg 2019, 03:00) - Jeca [neregistrovani]

Sparta

Znate li šta znači dodati ovim ljudima još 10 i više ispita, predavanja i nove nočane namete? Da su hteli odustati od diplome, davno bi! Podrška!!!