Kakvo je interesovanje za uvođenje IT opreme

Za nedelju dana je produžen rok za prijave za podršku lokalnim samoupravama za unapređenje e-Uprave. Do 26. avgusta lokalne samouprave mogu da konkurišu za nabavku IT opreme i licenciranog softvera. Dragan Mladenović, savetnik programa "Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti" kaže za RTS da očekuje da broj projektnih predloga dostigne 60.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, savetnik u programu podrške švajcarske vlade Dragan Mladenović kaže da se program sprovodi u 99 opština.

"Mi smo kao program koji podržava lokalne samouprave - podržava nastojanja Vlade da modernizuje državnu upravu pa samim tim i lokalnu samoupravu - bili na neki način u obavezi da produžimo rok zbog toga što lokalne samouprave. Iako je rok bio 45 dana, moramo razumeti da su previše su opterećeni, da su resursi ljudski na lokalu preopterećeni sa velikim brojem zahteva, koji dolaze sa centalnog nivoa, od Ministarstava, Vlade", rekao je Mladenović.

"Razumevajući to, pošto nam je osnovni mandat taj da pružimo podršku nastojanjima Vlade i nastojanju da se lokalne samouporave modernizuju odlučili smo da produžimo rok za još sedam dana", rekao je Mladenović.

Kako kaže, obavljeni su razgovori sa mnogim opštinama koje nisu dostavile projektne predloge. Dobijeno je pedesetak projektnih predloga.

Mladenović očekuje da broj projektnih predloga dostigne do ponedeljka 60, desetak više.

Govoreći o kriterijuma, kaže da lokalne samouprave moraju imaju ideju kako da uvedu ili unaprede sistem e-Uprave na lokalnom nivou, i da navedu koju vrstu elektronske usluge žele da uvedu.

Nabavka IT opreme prvi korak 

"Najčešće greške prilikom konkurisanja su da ne razumeju da je naša intervencija vezana za procese upravljanja procedurama i protokolima, koji omogućavaju lokalnim samoupravama da pruže elektronsku uslugu", rekao je savetnik.

Prema njegovim rečima, nabavka IT opreme je samo prvi korak.

Mnogo veći i vredniji deo te "intervencije", je, kako kaže, tehnička podrška pa će samoupravama pružiti podršku da izrade te procedure.

"Mi smo u obilasku i razgovorima sa predstavnicima 98 samouprava od 99, najčešće dobijali informacije da je to ono što im nedostaje - nije veliki iznos da samouprava modernizuje svoju IT opremu, da nabavi servisne sisteme, mrežnu opremu - to nije toliko veliki iznos čak i za licencirani softver. Ono što njima nedostaje je podrška da se ti sistemi urede i da se procedura i protokoli uspostave kako bi se usluga pružila", objašnjava Mladenović.

Na portalu e-Uprave imate veliki broj lokalnih samouprava koje su izlistale sve elektronske uslug koje pružaju, ali izlistali su formalno, ističe Mladenović i dodaje da one i dalje nisu dostupne građanima.

Glavni razlog nije odgovornost na lokalnim samoupravama, kaže on i ponavlja da su one preopterećene.

Mnogo efikasnija usluga od strane lokalne administracije 

Ističe da bi građani trebalo da imaju mnogo efikasniju uslugu od strane lokalne administracije i drugih javnih entiteta i na lokalu i na centralnom nivou.

"To znači da neće morati da idu na šaltere da prikupljaju dokumenta, da donose potvrde, nego će to moći da urade onjaln", rekao je Mladenović.

U vrlo bliskoj budućnosti će moći da izvrše i plaćanje, a sada mogu da imaju uvid u svoja poreska dugovanja kod lokalnih poreskih organa, ukazuje Mladenović.

Prema njegovim rečima, država daje snažnu podršku intenzivnoj digitalizaciji, ogromni resursi se ulažu.

Rekao je da progrljam "Svis pro" podržava ono što nije trenutno na radaru nacinalnih institucija koje su za ovo zadužene - a to je podrška lokalnom nivou.

"Odvojeno je 400.000 dolara za celu intervenciju, vrednost tehničke podrške koja će uslediti je mnogo veća", zaključio je Mladenović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво