Keljmendi: Euleks ništa nije uradio na istrazi ubistva novinara na KiM

Tužilac kosovskog Specijalnog tužilaštva i koordinator za slučajeve napada na novinare, Besim Keljmendi kaže da se nadao da će Euleks imati bolji učinak u istragama o ubistvima novinara na KiM. Razočaran sam, u istrazi ubistava novinara nisu radili baš ništa, navodi Keljmendi.

Govoreći šta je zatekao u u fasciklama koje su iz misije vladavine prava EU došle do nove adrese za istragu – kosovskog tužilaštva, Besim Keljmendi je rekao da se ne vidi da su se tužioci te misije obraćali policiji da pitaju ima li nekih novih informacija, saznanja, dokaza, svedoka, niti da su pitali porodice žrtava za informacije.

"Prema Zakonu o krivičnom postupku, tužilaštvo ima takvu obavezu, kao i da na tri meseca obavesti glavnog tužioca dokle se došlo u svakom predmetu i koji su budući potezi. Ako nema dokaza da su tužioci Euleksa obavljali takve razgovore, onda oni baš ništa nisu uradili", kaže Besim Kljmendi u intervjuu za sajt Udruženja novinara Srbije.

Tužilac Keljmendi poziva sve građane koji imaju informacije u vezi sa kidnapovanjem i ubistvima novinara na Kosovu da se jave tom tužilaštvu ili istraživačima Udruženja novinara Srbije (UNS), garantujući da će njihov identitet biti zaštićen.

Podvlači i da zakon omogućava i amnestiju od zločina onima koji pristanu da budu svedoci tužilaštva.

Ističe da ako je ubistvo izvršeno tokom rata, da je veoma teško doći do dokaza. "Zato smatram da bi bilo važno ako bi se nadležni u Prištini i u Beogradu sreli i razmenili informacije", dodaje Keljmendi.

Neprofesionalne istrage Kfora

Na konstataciju da porodice ubijenih i kidnapovanih novinara tvrde da ih tužioci Euleksa nisu zvali i obaveštavali, Keljmendi smatra da "to nije normalno".

Posle 1999. godine, podseća tužilac, bilo je situacija kada su uviđaje obavljali vojnici Kfora koje smatra neprofesionalnim.

"Kako vojnik, bez adekvatnog znanja, može da izvrši uviđaj za ubistvo? Nismo imali profesionalnu policiju, ni dobre istražne sudije, ni tužioce za profesionalne uviđaje", naglašava Keljmendi.

Kako napominje, sve to utiče na uspeh tužilaca koji su, 20 godina kasnije, dobili te predmete.

"Većinu ubistava, među njima i novinara, nije izvršila jedna osoba. Neki su tu bili, kao na primer vozači i svi će jednoga dana biti 'u ratu sa dušom'. Optimista sam i nadam se da će se pojaviti i reći, tako je bilo, ovo su dokazi, ili da nam kažu put do dokaza", smatra Keljmendi.

Govoreći o slučajevima kidnapovanja Ljubomira Kneževića i Šefkija Popove kaže da je najveća prepreka u tim istragama vreme.

"Politika je sasvim drugačija u odnosu na 1999. i ne može da utiče baš u meri koje bi se sprečavale istražne radnje. Nekada nismo smeli da spominjemo neka imena, a sada ih vidimo kao okrivljene na sudu. Nismo smeli da spominjemo neke političare, a danas su osuđenici. Tužioci i sudije su mnogo nezavisniji, kao i policija". kaže Keljmendi.

Kada je reč o istragama ubistava novinara, tužilac Keljmendi kaže da je važno da se svedoci jave. Poziva sve građane da se jave i da pošalju informacije i dodaje da garantuje da će im indentitet biti zaštićen.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво