Lončar: Hitna pomoć u Surdulici intervenisala brzo, stigla za 12 minuta

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je, povodom slučaja smrti devojčice kojoj je pozlilo na Vlasinskom jezeru, da tragedija nema nikakve veze sa funkcionisanjem sistema rada u zdravstvu. Prema prvim nalazima obdukcije, može se zaključiti da je devojčica bila u teškom stanju, naveo je Lončar.

Zlatibor Lončar je rekao da je Hitna pomoć iz Surdulice intervenisala brzo i naveo da su stigli za 12 minuta.

Lončar je napomenuo da bi u tom roku hitnoj pomoći teško bilo i u Beogradu i u većim gradovima da stignu, bez obzira na veći broj ekipa i vozila.

Naveo je da je deo nalaza sa obdukcije gotov, ali da se čeka i drugi deo nalaza, i da se prema prvim nalazima može zaključiti da je devojčica bila u teškom stanju.

"To je bila izuzetno ozbiljna i teška situacija. Postavlja se pitanje: da se dete našlo u najsavremenijoj beogradskoj i evropskoj bolnici, šta bi tada moglo da se učini. To je ono što možemo reći prema prvim nalazima", rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara u Leskovcu, gde je obišao Opštu bolnicu.

Lončar je istakao da smrt devojčice nema nikakve veze sa funkcionisanjem sistema rada u zdravstvu, kao i da je nemoguće da se desi da neko odbije da izađe na teren kada primi poziv da je dvogodišnjoj devojčici pozlilo.

"Nije ovo posao kao neki drugi da ste u mogućnosti da nalazite opravdanja u nekim zakonima, pogotovu kada se radi o ljudskim životima, a ni zakoni ne mogu sve da urede", rekao je ministar zdravlja i istakao da nema opravdanja da se ne pomogne detetu koje je zdravstveno ugroženo, jer je to ljudski.

Konstatovao je da je svakako potrebna bolja organizacija rada hitnih službi, te najavio da će od sledeće godine kada domovi zdravlja pređu u nadležnost Republike postojati jedinstven sistem i da će se u svakom trenutku znati gde su kola Hitne pomoći kako bi najbliža ekipa bez obzira kojoj teritoriji pripada stigla na lice mesta da pomogne.

Dvogodišnjoj devojčici je pozlilo 15. avgusta kod Vlasinskog jezera, u odmaralištu hidroelektrane.

Dom zdravlja u Crnoj Travi, čiju su hitnu pomoć roditelji najpre tražili, nije mogao da pošalje hitnu pomoć jer, kako su rekli, nemaju dovoljno zaposlenih, kao ni kiseonik ni vozilo.

Kombi vlasnika hidroelektrane, u kojem je bila devojčica, i vozilo hitne službe iz Surdulice sreli su se na pola puta. Devojčica je potom preminula u Domu zdravlja u Surdulici.

"Država dala novac za dugove zdravstvenih ustanova"

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dat je novac zdravstvenim ustanovama koje su imale dugove prema dobavljačima, izjavio je Lončar.

Ministar je dodao da se problem dodatnih dugova koji su se pojavili u tim zdravstvenim ustanovama, a koje opštine i gradovi ne mogu same da isplate, rešava u dogovoru sa Ministarstvom finansija.

Lončar je, odgovarajući na pitanje novinara u Leskovcu šta se dešava sa dugovima leskovačkih zdravstvenih ustanova i apotekama, podsetio da je Grad odgovaran za apoteke, da je gradska uprava postavljala direktora i upravne odbore, te da je stav za rešenje problema onih apoteka koje su u minusu – da nađu strateškog partnera.

Istakao je da bi apoteke trebalo da naprave i reprogram tih dugova, dodajući da nema razloga da budu ugašene, već da pronađu partnera, neki ozbiljan lanac i da rade na korist građana i njihovog zdravlja.

Što se tiče domova zdravlja, Lončar je rekao da će se od 1. januara krenuti u preuzimanje tih zdravstvenih ustanova pod nadležnost Republike, te da će se o njihovim dugovima tek razgovarati i videti od kada su dugovi, kao i da će se to pitanje rešavati sa Ministarstvom finansija.

"Obilazak bolnica je moj posao, ne radim to zbog kampanje"

Ministar Lončar je poručio da njegovi obilasci zdravstvenih ustanova u Leskovcu i Medveđi nemaju veze sa izbornom kampanjom već, kako kaže, on samo radi svoj posao.

Lončar je upitao da li su raspisani neki lokalni izbori u Leskovcu, na šta mu je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović odgovorio da nisu.

"Isto možete da mi kažete zašto nisam obišao neku od zdravstvenih ustanova, a ja da vam kažem da nisam išao tamo jer će tamo za tri meseca, šest meseci, godinu dana biti izbora. Ja ne funkcionišem tako", podvukao je Lončar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара