"Očekivane gužve na deonici Barič–Umka, koristiti i alternativne pravce do auto-puta"

Od nedelje uveče vozači koriste novi auto-put "Miloš Veliki". Ponosni su u "Putevima Srbije" na broj vozila koja su u prvim satima i danima prošla tom saobraćajnicom. Ipak, iako ima četiri načina da se do Mislođina, to jest uključenja na auto-put stigne, svi oni u poslednjoj deonici vode kroz Obrenovac. Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže za RTS da je bio očekivan pojačan saobraćaj, kao i da je prvog dana na deonici Barič–Umka bio saobraćajni kolaps. Ipak, u narednim danima zbog promovisanja alternativnih pravaca koji vode do auto-puta saobraćaj se normalizovao.

Miroslav Čučković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da "Putevi Srbije" redovno broje saobraćaj na deonici Barič–Umka i da je dnevno u proseku to nekih 13.970 vozila, kao i da se radi o Obrenovčanima koji odlaze i vraćaju se iz Beograda svakog dana.

"Na tu cifru se sada nadovezalo nekih sve ukupno 20.200 vozila koji su prošli za ovih nekoliko dana od otvaranja auto-puta i mi smo gledali po segmentima u najvećem špicu od 12 do 16 časova "Putevi Srbije" su izbrojali prvog dana kada se otvorio put 4.700 vozila, a drugog dana blizu 4.000 vozila", dodao je Čučković.

Ukazao je da je prvi dan nakon otvaranja auto-puta saobraćajni kolaps bio na svakom metru od Obrenovca do Beograda, kroz Barič i Umku, dok je juče saobraćaj u potpunosti normalno funkcionisao.

"Mi ćemo sada narednih nekoliko dana da pratimo te trendove broja vozila i ponašanje učesnika u saobraćaju", istakao je Čučković.

Naveo je da na to smanjenje gužvi utiče nekoliko stvari, a najpre to da su ispomovisani alternativni pravci koji vode do uključenja na auto-put.

"To su putevi koje su 'Putevi Srbija' izgradili u potpunosti nove, mislim na Malu Moštanicu–Veliku Moštanicu–Vranić–auto-put ili su rehabilitovali stare kroz Vranić, Draževac ili kroz Konatice, Draževac do samog auto-puta", rekao je Čučković.

"Na auto-put se najbrže sada može doći, pored trase Barič–Umka, ako krenete Ibarskom magistralom i posle Lipovačke šume skrenete desno, mi smo kao opština finansirali postavljanje svih putokaza da se do auto-puta stigne ili u Vraniću direktno desno sa Ibarske magistrale i silazite posle 17 kilometara na auto-put", objasnio je Čučković.

Ukazao je da je na deonici do auto-puta pojačano prisustvo i saobraćajne policije, kao da je novi režim rada semafora u Bariči i Umci.

Treba voditi računa i o bezbednosnom aspektu sada kada je pojačan saobraćaj ka Obrenovcu, kaže Čučković.

Ukazao je da se na tom pravcu nalazi osnovna škola i vrtić u Bariču i na Umci i da je prisustvo saobraćajne policije zajedno sa edukacijom svih roditelja i dece, kao i prisustvo školskog policajca veoma važno.

"Ono što je dobro za bezbednost pešaka jeste da s obzirom da je pojačan intezitet saobraćaja ide se propisanom brzinom od 40-50 kilometara na sat", dodao je Čučković.

Naglasio je da će od decembra biti otvorena deonica Surčin–Obrenovac, kao i da će tada biti rasterećen saobraćaj.

"Radi se punom parom, 24 sata, most preko dve reke je u potpunosti završen, sada se radi završno asfaltiranje i stavljanje ograda na taj most", rekao je Čučković.

Objasnio je da je putarina ostavljena posle naplatne rampe u Velikom polju u Obrenovcu, što znači da će potpuno biti besplatno od Beograda do Obrenovca preko Surčina kada se otvori ta deonica.

Istakao je da je potpisan i ugovor za izgradnju deonice Surčin–Novi Beograd, što je takođe veoma značajno.

"Kada se bude zabršio kompletan auto-put ka Surčinu i Novom Beogradu sigurno će doći i do preraspodele vozila koja idu na linijama javnog prevoza na relaciji Obrenovac–Beograd", zaključio je Čučković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво