Držite decu na oku, i minut nepažnje može biti fatalan

Još jedan vreli toplotni talas je pred nama, a plivanje na bazenima, u rekama ili na jezerima deluje primamljivo. Ako ovih dana planirate da se osvežite, budite obazrivi i pažljivi: neplivači ne dovode tako često sebe u situaciju da se udave, koliko to čine plivači. Poseban apel upućujemo roditeljima: držite decu na oku!

Ne ulazite u vodu:

– Ako ste jeli, pa vam je stomak pun.

– Ako ste pili alkohol.

– Ako ste dugo bili na suncu. Postepeno se rashladite! 

Miodrag Jović iz JKP "Ada Ciganlija" objasnio je za RTS da su najveći rizik po kupače neobeležena kupališta ili obeležena na kojima nema infrastrukture.

Poseban apel upućuje roditeljima da vode računa kuda vode decu.

"Ako su to neuređena kupališta, nemojte ih voditi. Ako ih vodite na uređena kupališta, edukujte ih da poštuju pravila ponašanja koja važe na tim mestima", istakao je Jović.

Deca, kaže, uvek moraju da budu nadohvat ruke i "na oku" zato što su radoznala i nepredvidiva.

Takođe, ukazuje Jović, deca imaju drugačiji mehanizam davljenja od odraslih.

"Odrasli imaju neke reflekse kao što je poziv u pomoć, mahanje ruku. A deca potonu ispod površine vode i, ako ih niste videli, dolazi do fatalnih ishoda", napominje Jović.

Suvo utapanje – početna faza davljenja 

Rezultati obdukcije pokazali su da je devojčica na Vlasinskom jezeru preminula usled suvog utapanja. Jović objašnjava da je to specifičan problem i početna faza davljenja.

"Kad dete proguta malo vode, odvedite ga kod doktora, čak i kada se čini da je sve u redu. Može doći do infekcije pluća zbog neodgovarajućeg kvaliteta vode", objašnjava Jović.

Smatra da pored kupališta i bazena mora postojati služba hitne pomoći, doktor ili ambulanta.

Jović ukazuje da spasioci na kupalištima, osim plivačkih i spasilačkih testova, polažu i mere hitne pomoći.

"U dramatičnim situacijama i nekoliko sekundi može da reši sve", kaže Jović.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 20. avg 2019, 14:45) - anonymous [neregistrovani]

Када припремам екскурзију

Укажем родитељима ученика на правила која ученици морају поштовати.Ако поштују иста, нема проблема.Ја сам као разредник увијек близу,24 сата доступан ученицима на телефон,али не могу бити толико близу да сваког ученика у сваком тренутку "држим на оку"(осим ако смо сви заједно).Једну ноћ могу да не спавам, више не могу.Не кријем да нисам добар пливач и да не могу доводити свој живот у опасност да бих спашавао живот неког неодговорног ученика.На крају кажем, колико год страшно изгледало и колико год осуда добијем за ово-ако ученик не поштује договорено, а нешто се деси, ипоштоваћу за дате ситуације предвиђену процедуру и нећу се осјећати нимало кривим.Имам још најмање 22 године рада у школи, минимално 5 великих и ко зна колико краћих екскурзија и не желим сам да сводим на минимум шансу да уопште дочекам пензију.

(utorak, 20. avg 2019, 10:17) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

Nemačka poznanica...

na "našem" moru:"Neprestano čujem majke:Dođi ovamo,sedi ovde!"

(utorak, 20. avg 2019, 10:00) - Jelena [neregistrovani]

Devojcica sa vodom u plućima

Komentarisanje bebe koja je preminula zbog vode u plućima i spominjanje nje u ovom intervjuu je po meni sramno i strasno.Ko je malo obavesteniji u tom smislu moze znati da se voda u plućima moze stvoriti iz vise razloga, jedan od tih je i gutanje vece kolicina vode koja dospe u pluca. Ali samo jedan. Kako su roditelji naveli detetu se slosilo isti dan kad su dosli, a drugo dete je dobilo upalu pluca.Prevremeno su rodjene bebe.I kako je toj majci i ocu kada neko u emisiji tako sigurno doktorski da dijagnozu i razlog zasto je dete preminulo.Nikakve veze sa kupanjem u vodi nema.

(utorak, 20. avg 2019, 09:42) - anonymous [neregistrovani]

Sve je tako

Jos samo kad bi roditelji, koji ne paze svoju decu, bili zainteresovani za ove savete.