Kupate se kod splavova? Možda da ipak razmislite još jednom

Nije plaža, ali ko mari? Kupanje sa splavova je pravo zadovoljstvo, bilo da su privatni ili ugostiteljski. Ipak, treba biti oprezan. Reke mogu da nanesu granje, panjeve i razne predmete, što može biti opasno za kupače, pogotovo ako skaču u vodu.

Građani imaju različita iskustva kada je reč o kupanju u blizini splavova u prestonici. Neki kažu da uskoče u reku samo na minut dok drugi navode da su čuli da voda nije najčistija. 

Oni koji se kupaju smatraju da je to bezbedno. Drugi navode da izneđu splavova može mnogo toga da se zavuče. 

"Splavovi su dužni da budu opremljeni nekom spasilačkom opremom ili spasilačkim krugovima koji moraju da imaju na svojim objektima, na vidnom mestu, ali se često dešava da nisu opremljeni s tim", navodi Dejan Đurović, stariji instruktor ronjenja Žandarmerije. 

Plivači se ponekad osmele, pa preplivavaju reku. To može biti izuzetno opasno, jer se dešava da brodovi ne primete kupače. Pre skoro tri godine, na Dunavu je barža potopila ribarski čamac i tada je jedna osoba nestala.

Posebno je opasno ako se čamci nađu usidreni na plovnom putu.

Ljudi dolaze i na bedeme kod Starog sajmišta da bi se kupali. Uglavnom stariji, koji pamte da je tu nekada bilo peskovito, pa su zadržali stare navike.

"I pored toga što je kupanje ovde zabranjeno, određeni broj građana dolazi ovde da se kupa. Moram naglasiti da je to nebezbedno. Prvo zato što je ovde plovni put, drugo zato što vodena masa ovde nanosi veliku količinu otpada i može doći do povređivanja i neželjenih posledica", dodaje Dejan Đurović.

Ako se kupate, nemojte to činiti punog stomaka ili u alkoholisanom stanju. Takođe, budite oprezni ukoliko imate zdravstvenih problema. Plivanje tokom vrelih dana može biti spas, ali i rizik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво