Slučaj preminule devojčice, kako je moguće da dom zdravlja Crna Trava nema mobilnu ekipu

Dvogodišnja devojčica koja je juče preminula bila je na Vlasini na letovanju, a kada joj je pozlilo, roditelji su pozvali Hitnu pomoć u Crnoj Travi. Tamo im je rečeno da ne mogu da izađu na teren jer imaju samo jednog dežurnog lekara u noćnoj smeni, a da sanitetsko vozilo nema bocu sa kiseonikom. RTS proverava kako je to moguće?

Mediji prenose i izjavu tog dežurnog lekara koji je rekao da nije imao vozača koji bi ga odvezao do jezera gde je devojčici pozlilo, jer je zbog hitnog slučaja poslat u Leskovac.

Navodi se i da je roditeljima savetovao da pozovu surduličku hitnu službu računajući, kako je rekao, da možda negde imaju na terenu vozilo koje je bliže i adekvatno opremljeno.

Inače, Dom zdravlja Crna Trava je ogranak DZ u Vlasotincu.

U njemu radi ukupno 25 ljudi, od čega je sedmoro lekara. Novac za njihove plate izdvaja opština Crna Trava. 

Radio-televizija Srbije je još pre tri godine ukazivala na problem nedostatka kadra u DZ Crna Trava. Tada je Ministarstvo zdravlja reagovalo, deo kadra je zaposlen ali problem i dalje postoji.

Direktorka doma zdravlja Vlasotince Milena Stanković Mitrović ukazuje da je sistemski određeno da DZ Vlasotince ima četiri lekara što je, kaže, neodrživo.

Ističe da Crna Trava mora da bude izuzeta iz normativa da bi mogla da radi normalno.

Nema hitne službe 

Prema rečima direktorke doma zdravlja Vlasotince, u Crnoj Travi ne postoji organizovana hitna služba.

"Lekari rade u smenama, 24 sata dnevno, imamo lekara u ambulanti. Teško je organizovati rad, to je prostor od 300 kilometara kvadratnih. Teško je doći i zimi i leti, potrebno je dosta vremena, nemoguće je da jedan lekar u smeni napusti dom zdravlja, jer to znači da on ne može da se vrati u dom zdravlja četiri-pet sati", ukazuje Stanković Mitrovićeva.

Apeluje da je neophodno 10 do 11 lekara da bi dom zdravlja normalno organizovao rad.

Direktorka doma zdravlja ukazuje da sanintet ne postoji pošto dom zdravlja nije prošao konkurs pre nekoliko godina.

Objašnjava da je Vlasinsko jezero bliže Crnoj Travi, ali administrativno pripada opštini Surdulica.

"Zbog toga se trudimo da u letnjim mesecima, kada je aktivna poseta jezeru, da organizujemo i uvek imamo lekara u ambulanti", rekla je Stanković Mitrovićeva.

U međuvremenu se oglasilo Ministarstvo zdravlja koje saopštava da je inspekcija na terenu i da obavlja sve radnje u okviru svojih zakonskih ovlašćenja.

"Svi detalji i okolnosti koji su doveli do ovog tragičnog slučaja će biti ispitani. Nakon toga, i nakon završene obdukcije i utvrđivanja tačnog uzroka tragedije, moći će da se priča o odgovornosti", navodi se u saopštenju.

broj komentara 12 pošalji komentar
(subota, 17. avg 2019, 17:48) - anonymous [neregistrovani]

Sramota

Direktorka ne spomenu ni recju jadno dete.

(subota, 17. avg 2019, 14:21) - Driver [neregistrovani]

Slika srbije

Svuda po Srbiji je isto ovako, ali niko ne priča o tome...

(subota, 17. avg 2019, 14:09) - anonymous [neregistrovani]

Pa nisu jedini...

Ni jedna manja opstina nema mibilne ekipe koje mogu normalno da izadju na teren. Vozaci hitne pomoci idu sami na teren nocu, jer dezuraju po jedan doktor, jedan tehnicar i jedan vozac. Sad se mi nesto cudimo! To je jedno haoticno stanje na kome treba da se poradi godinama. Zamislite vozaca hitne koji nocu ide na teren gde je u pitanju udes!!! Zamislite tog coveka koji mozda ima mozda nema kurs prve pomoci, kome i nije posao da radi takve stvari vec da stigne sto pre od tacke A do tacke B! Samo moze jos vise da povredi pacijenta. 

(subota, 17. avg 2019, 13:32) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Nije ni zapocelo zivot ovo dete a vec ga izgubilo.Ne znam kakva opravdanja mogu da speru odgovornost mnogih sa svoje savesti..Posebna prica sta nasa ministarstva za razliku od mnogih drugih drzava nemaju osecaj odgovornosti a imamo more propusta kod mnogih.

(subota, 17. avg 2019, 12:43) - anonymous [neregistrovani]

Ministarstvu na dusu....

Da li o ovim problemima zna ministarstvo zdravlja? Sigurno zna, ali ne resava problem. Ovaj tragican slucaj je ogledalo zdravlja Srbije u ruralnim podrucjima bedne Srbije.
.

(subota, 17. avg 2019, 12:39) - anonymous [neregistrovani]

Ostavke

Bez teksta!
Sve to godinama poznato i dalje naopako...
Ma da, neka sela opuste, neka mladost zemlje ode, a onda ćemo od lepih reči da pravimo bolje društvo. Zar je uvek potrebno da neko strada da bi se glasno progovorilo, da bi se odgovarajućie radnje preduzele... Koliko smo samo tanki u zaštiti čoveka. 'Ej ministri, 'ej državo...
Ogorčen sam i bez nade da će ikad ono što je bitno funkcionisati za sve gradjane ove naše iscedjene zemlje. Iscedjene od onih koji misle da je dovoljno da samo oni budu namireni...

(subota, 17. avg 2019, 12:31) - anonymous [neregistrovani]

Normativi

Vreme je da oni koji sede u ministarstvima i propisuju normative dodju u jednu ovakvu ustanovu i svojim primerom pokazu kako je moguce uraditi to sto su oni na papiru nspisali....teoriski sve je moguce ali prakticno to primeniti nije uvek moguce pa stoga to koji su vrsni teoreticari da pokazu u praksi svoje zakljucke....

(subota, 17. avg 2019, 12:16) - Dejan [neregistrovani]

*

Ljudi ostanimo prikovani za tlo - ne letimo! ovo je sudbina svih malih mesta u Srbiji. Pre dve godine je preminula moja majka u Babusnici, a mozda je nesto moglo da se uradi da se spasi. Medjutim, ne postoji Hitna pomoc, a u bolnici su imali samo jednog dezurnog lekara koji ne sme da napusti bolnicu. Poslato je bilo ambulantno vozilo samo da pokusa da je preveze do bolnice, a sami nismo uspeli da je pripremimo za transport do bolnice. Uistinu, broj za hitne pozive kod nas ne radi, tako da smo izgubili i dragoceno vreme dok smo pronasli broj na koji ce sluzba da se javi. Sestra iz ambulantne pratnje je samo mogla da konstatuje da je kasno za pruzanje bilo kakve pomoci, sto je naknadno konstatovao i lekar. Koliko je ovakvih sudbina u Srbiji ???Ako postoji mogucnost da se apeluje na Ministarstvo zdravlja, onda neka se barem malo potrude da adekvatno opreme sluzbe za Hitnu pomoc i imaju po jednog mobilnog lekara po manjim mestima jer cemo da izmremo bez svog sudnjeg dana!

(subota, 17. avg 2019, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

Miroslav

Važno je da država iz budžeta crkvi daje milijarde. Nema veze, što Domovi zdravlja nemaju sanitetska vozila.

(subota, 17. avg 2019, 11:21) - Goran [neregistrovani]

Pametni potezi

Nama ne trebaju sanitetska vozila i helihopteri hitne pomoći, već vojni helihopteri, i vozila za policiju, tako bar kaže i radi ova vlast!