Vožnja pod dejstvom alkohola može vas koštati stotine hiljada evra

Od početka godine, na putevima u Srbiji dogodilo se 22.000 saobraćajnih nesreća, u kojima je poginulo 310 ljudi. U avgustu na našim putevima strada najviše osoba. Alkohol je, uz prekoračenje brzine, najčešći uzrok nesreća u saobraćaju.

Vozači koji voze pod dejstvom alkohola i oni koji nemaju vozačku dozvolu ili nemaju dozvolu za kategoriju vozila kojim upravljaju, izazivaju veliki broj saobraćajnih nezgoda.

"Dolazimo do sume od 137 nezgoda sa poginulima i 4.500 sa povređenima, koje su izazvali vozači koji po zakonu ne bi uopšte smeli da se nađu u saobraćaju. Kada ti vozači ne bi postojali u saobraćaju, bezbednost saobraćaja u Republici Srbiji bi se poboljšala za najmanje 25 odsto", navodi zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Boban Milinković.

Broj onih koji voze pod uticajem alkohola u poslednje četiri godine smanjen je za dva odsto.

Promena ponašanja učesnika u saobraćaju veoma je bitna, smatraju u Saobraćajnoj policiji.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov je rekao da se to može postići samo represijom i kampanjama.

"Pored toga, ispravna i bezbedna vozila su takođe veoma bitna, ali i putevi i infrastruktura", dodao je Arsov.

Smatra da nije dovoljno da vlasnici i vozači jednom godišnje vrše tehnički pregled, već moraju da shvate da treba da vrše redovan servis i proveravaju tehničku ispravnost svojih vozila.

Prošle godine vozači sa povećanim nivoom alkohola u krvi izazvali su gotovo 11 odsto nezgoda. Učešće u nesrećama sa nastradalima iznosilo je oko 14 odsto.

"Vozač koji je vozio u alkoholisanom stanju i izazove određeni udes, osiguravajuća kompanija isplaćuje štetu automatski, ali regresno se potražuje od vozača koji je vozio u alkoholisanom stanju. Taj vozač dovodi u problem kompletnu svoju užu porodicu ,i sadašnju i buduću, jer godinama mora da plaća štetu koja najčešće može da bude i nekoliko stotina hiljada evra", objašnjava generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

Prema Zakonu o obaveznom osiguranju, maksimalni iznos po saobraćajnoj nezgodi za štete na stvarima je 200.000 evra i milion evra za štetu na licima.

U toku je izrada nacrta novog zakona koji će te limite podići na 500.000, odnosno dva i po miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво