Hoćete da igrate video-igrice? Prvo ih napravite

U Novom Sadu je organizovana besplatna škola programiranja za najmlađe osnovce. Pored više edukativnih programa za mlade, nadležni najavljuju i bolje uslove za IT obrazovanje u školama do kraja godine.

Najbolji način da se deci približi programiranje, jeste kroz razvoj video-igrica. Uvedeno je pravilo da mogu da igraju igrice, ali tek kada ih naprave.

"Napravila sam igricu sa lavirintom gde princeza traži svog jednoroga u moru", kaže Anđelija Milovanović, dok Andrej Tanasković navodi da je u letnjoj školi dosta toga naučio, ali da je kratko trajala.

Mališani su motivisani da i posle kursa nastave da samostalno programiraju, a članovi Vojvođanskog IT klastera, omogućili su da kurs za sve polaznike bude besplatan.

"Deca su vrlo talentovana i drago mi je da su oni prišli računarima na jedan zdrav način. Tako da mislim da su stvarno dosta naučili", navodi Olivera Raičević iz kompanije "Devotim".

Kurs je trajao deset dana po dva časa, a svi polaznici su savladali gradivo i dobili diplome.

"Primarni cilj je u stvari da deci koja odrastaju uz nove tehnologije omogućimo taj kreativniji pristup, algoritamski način razmišljanja, sistemski pristup rešavanju problema jer to će im trebati, bez obzira na to da li će sutra raditi u IT ili bilo kom drugom sektoru", objašnjava Milan Šolaja, direktor Vojvođanskog IKT klastera.

Ministarstvo telekomunikacija priprema brojne projekte za obrazovanje mladih u digitalnim veštinama. Najnoviji je uvođenje internet infrastrukture u svim školama u Srbiji, za koje je planirano 4,2 milijarde dinara, a u ovoj godini je predviđeno da bude priključeno 500 škola.

"Podrazumeva da ima bežični internet unutar zgrada, a takođe povezivanje na brzi internet, na Amnesovu mrežu, znači na mrežu akademske zajednice Srbije. To znači da će oni imati izuzetne uslove za rad u školama, da će moći da koriste digitalne udžbenike", navodi Irini Reljin, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

I ove godine resorno ministarstvo će kroz projekt "IT karavan" držati časove i organizovati zanimljiva takmičenja u oblasti digitalnih veština u brojnim školama širom Srbije, a svaki oblik nasilja na mreži mladi i njihovi roditelji mogu da prijave kol-centru Ministarstva telekomunikacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи