Prebrojavanje krvnih zrnaca Nikole Tesle

"Putevima Nikole Tesle" trebalo bi da postane prva naučno-turistička ruta posvećena nekom inovatoru. Tura Saveta Evrope povezuje osam zemalja na dva kontinenta, uključujući Srbiju i Hrvatsku. Ekipa RTS-a istraživala je koliko dugo traju sporovi sa susedima čiji je Tesla i šta se od njegove zaostavštine može videti samo u Beogradu.

Prebrojavanje krvnih zrnaca Nikole Tesle – baš ovako mnogi opisuju raspravu koja se proteklih dana vodila između Srbije i Hrvatske. Polemiku čiji je naučnik pokrenula je najava da bi susedi Teslu 2020. na izložbi u Dubaiju da predstave kao hrvatskog izumitelja.

"Onda umesto da kažete nešto što je nesumnjiva istorijska činjenica da je Nikola Tesla rođen na teritoriji današnje republike Hrvatske, dakle današnje, vi ćete reći da je hrvatski izumitelj, pa nije! Po toj istoj logici je Konstantin Veliki srpski car. To su notorne gluposti i to se ne radi u ozbiljnim društvima", objašnjava istoričar Dejan Ristić.

Ristić podseća da se Tesla u kontinuitetu izjašnjavao kao Srbin.

"I to otkada je postao svestan svoje etničke pripadnosti. U periodu od 1918. do 1943. kada je preminuo u Njujorku, on pozdravlja ideju jugoslovenstva, ali i dalje ostaje Srbin", kaže Ristić. 

Kada su počeli sporovi 

Srbin ili Hrvat, pitanje se uglavnom postavi kada je Teslu potrebno predstaviti kao svog na velikim sajmovima, kongresima, izložbama. Kada smo sa susedima počeli da se sporimo čiji je Telsa?

"U vreme kada je on živeo od momenta rođenja do smrti, hrvatska država nije postojala, ona je postala međunardono pravni subjekt tek krajem 20. veka. Dakle, počeli smo da se svađamo oko Tesle tek kada je umro i kada je čitav svet postao svestan jednog od najvećih genija ljudske vrste", ukazuje Ristić.

I zbog tog genija u Beogradu su poslednjih dana redovi turista koji bi da pogledaju njegove izume i zaostavštinu. U Teslinom muzeju nam objašnjavaju da šta piše u njegovoj krštenici strance malo zanima.

"Mislim da ih uopšte ne interesuje, pošteno govoreći mislim da oni uopšte ne razmeju o čemu se tu radi i da je to neka naša lokalna mala priča. Prošle godine je nešto malo ispod 150.000 posetilaca posetilo Muzej Nikole Tesle i od toga su dve trećine, odnosno stotinak hiljada, bili stranci, a pedesetak hiljada su bili naši ljudi", napominje Milica Kesler,  kustos Muzeja Nikole Tesle.

Teslini lični predmeti samo u Beogradu 

I svi oni uskoro bi mogli da krenu i na jedinstvenu naučnu turu po svetu "Putevima Nikole Tesle". Jedna od 50 institucija koja bi prezentovala njegovo delo, nalazi se baš u Beogradu.

"Međutim, ono što mi imamo a što drugi nemaju, jesu Teslini lični predmeti. I ono što ljude najviše interesuje je da pogledaju Tesline lične predmete, i naravno onaj drugi deo muzeja gde se vide modeli njegovih najvažnijih patenata", kaže kustoskinja.

Nikola Tesla ostavio je oko 300 patenata koji su registrovani u čak 26 zemlja. Zbog svega što je darovao čovečanstvu možda je i suvišna rasprava da li pripada Srbiji, Hrvatskoj ili možda Americi. Najtačnije bi bilo reći da je on svetski naučnik.

broj komentara 20 pošalji komentar
(nedelja, 18. avg 2019, 13:07) - anonymous [neregistrovani]

U muzeju mora

biti slika spaljene rodne kuce Nikole Tesle.Neka svet vidi nacionalisticko ludilo hrvatske 90 godina,kojima je bio i ostao cilj unistiti sve sto ima naznake srpstva,pa tako i kucu svetskog naucnika i izumitelja ,Srbina.

(subota, 17. avg 2019, 22:55) - anonymous [neregistrovani]

Ako stvarno hocete

Ako stvarno hocete da vam Nikola Tesla bude Srbin, onda njegovi posmrtni ostaci treba da pocivaju u Hramu svetog Save na Vracaru. Ako necete, onda ne priznajete Nikolu Teslu za Srbina, onda ga sahranite u bilo koji muzej, moze i u Zagrebu ili Hagu. Tako bi se zavrsila prica Chiji je Nikola Tesla.

(subota, 17. avg 2019, 22:48) - anonymous [neregistrovani]

Tesla....

Po meni Tesla je americki naucnik, Srbin po narodnosti.

(subota, 17. avg 2019, 22:27) - Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

"Најтачније би било рећи да је он светски научник"

E tako smo se mi Srbi u ime mira uvek odrekli sopstvene nacije i danas se cudimo sto nas niko neceni a ti drugi postaju sve veci nacionalisti. Jeste svetski ali svetski SRBIN

(subota, 17. avg 2019, 18:31) - Ivan [neregistrovani]

Svi su bolji od nas

Svi su bolji od nas kad treba nesto da se prisvoji ili velica kao svoje. Norvezani imaju Edvarda Munka i prave mu muzej kao da je zaduzio celu planetu necim specijalnim, koji je jedna od najvecih i najlepsih zgrada u Oslu, na najatraktivnijoj lokaciji. Tesla treba da dobije dostojan njegovoj velicini muzej, pravo zdanje koje bi bilo multinamene...imamo toliko mladih i kreativnih ljudi....Tako se to radi, a ne jedna vila u Krunskoj.

(subota, 17. avg 2019, 16:19) - anonymous [neregistrovani]

NT

Bila mi je cast da ove god. posetim Muzej NT i mogu vam reci da sam se prelepo osecala.:Ima tamo neke " naucne magije ",imala sam osecaj da je prisutan u tom malom muzeju (svakako ga teba prosiriti) a tamo je jer mu urna upravo tamo i ne na nekom drugom mestu ...sto dokazuje sve. A ovi drugi neka sanjaju i mastaju o svemu sto bi mozda hteli da bude i nije i nece nikad biti.
Svaka cast i pozdrav svima u muzeju koji rade na takvom posebnom i znacajnom mestu.
Pozdrav iz Nemacke .

(subota, 17. avg 2019, 16:04) - Teodora Lektora [neregistrovani]

Alal nam rodoljublje

Zanimljivo je mišljenje gospodje kustosice. Ona govori baš kao da je kustosica nekog hrvatskog muzeja, i kao da nije važno što je Nikola Tesla poreklom Srbin. Dalje, čudna je stvar da u stalnoj postavci nijedan pano ne pokazuje kuću Teslinog rodjenja u Smiljanu nakon sto je zapaljena, uništena... Ako se već govori da stranci masovno dolaze u muzej, nije li normalno da se i na tom mestu skrene pažnja posetiocu kako su se Hrvati odnosili prema Tesli u proteklom ratu. Ali ne, taj muzej preko nekih svojih kustosa, očevidno još čuva bratstvo i jedinstvo.

(subota, 17. avg 2019, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

100% Srbin

Mogu da ga svojataju koliko hoce. Covek cistokrvni Srbin i nema tu nikakvog prebrojavanja krvnih zrnca. Ziveo i predstavljao se kao Srbin, nosio srpsku narodnu nosnju, otac Srbin, svestenik pravoslavac. U muzeju u Beogradu urna sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle i ostale licne stvari gde se moze procitati sve o njegovom srpskom poreklu. Aerodrom u Beogradu Nikola Tesla i nalazi se na srpskim novcanicama. Pametnom dosta. Mogu i enciklopediju u ruke da uzmu, ako nisu zaboravili da citaju, tamo im lepo sve pise... Pozdrav svima.

(subota, 17. avg 2019, 15:14) - anonymous [neregistrovani]

Najveci od svih...

Obrni, okreni Nikola Tesla Srbin zauvek... Njegova dela su nesto posebno. Naucnik ne svetskog, nego vanzemaljkskog kalibra.

(subota, 17. avg 2019, 13:56) - anonymous [neregistrovani]

Mala korekcija

Nikola Tesla je srpski svetski naucnik i, kao takav, pripada celom svetu.