Ministarstvo prosvete: S obzirom na konkurenciju, uspeh je biti na Šangajskoj listi

Konkurencija među univerzitetima širom sveta je sve oštrija, ulaganja u nauku i visoko obrazovanje su sve veća, tako da sama činjenica da se naši univerziteti nalaze na listi najuspešnijih može smatrati određenim uspehom, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Univerzitet u Beogradu se na Šangajskoj listi za 2019. godinu nalazi između 401. i 500. mesta, što je znatno lošija pozicija u odnosu na prethodnu godinu (između 301. i 400. mesta). Univerzitet u Novom Sadu je zadržao poziciju između 901. i 1000. mesta.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, jedan od ključnih razloga za lošiju poziciju Univerziteta u Beogradu je što srpski univerziteti nemaju više nijednog naučnika koji se nalazi na listi najcitiranijih naučnika na svetu. Taj kriterijum utiče sa 20 procenata na ukupan skor univerziteta.

Ukupno 30 procenata poena se dobija na osnovu toga da li univerzitet ima naučnike, bilo među zaposlenima, bilo među bivšim studentima, a koji su dobili Nobelovu nagradu ili Fildsovu medalju.

Dodatnih 20 procenata poena nosi broj radova objavljenih u najprestižnijim časopisima Nature i Science. I po tom kriterijumu su naši univerziteti loše pozicionirani.

S druge strane, kada se pogleda broj radova naših istraživača u časopisima sa SCI i SSCI liste, naši univerziteti su kotirani odlično.

Po ovom kriterijumu, Univerzitet u Beogradu se nalazi čak ispred nekih univerziteta koji su među 100 najboljih na svetu.

Neophodne reforme za bolje rangiranje 

U saopštenju se ističe da je pozicija univerziteta na Šangajskoj listi rezultat višedecenijskog rada, ali da je potrebna ozbiljna reforma visokog obrazovanja, u šta moraju da se, pored države, uključe i univerziteti. 

"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je pristupilo sveobuhvatnoj reformi finansiranja nauke, osnovan je Fond za nauku, i već je raspisan prvi poziv. Pre mesec dana je usvojen i novi Zakon o nauci i istraživanjima. Takođe, radimo na reformi finansiranja visokog obrazovanja, koja je evidentno neophodna", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da je svake godine u poslednjih nekoliko godina povećavan budžet za nauku, ali da su potrebna još veća ulaganja.

"Očekujemo da će svi ovi koraci u narednim godinama pozitivno uticati na poziciju naših univerziteta na Šangajskoj listi", zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво