Put do mora, četiri decenije pre Koridora 11

U nedelju se svečano otvara deonica auto-puta prema Čačku "Miloš Veliki", koju će vozači moći da pređu laganom vožnjom za sat vremena. Podsećamo kako je put do mora izgledao davne 1976. godine i na emisiju "Zeleni signal" Milivoja Begenišića. Izveštač sa ovog putnog pravca bila je poznata novinarka Milena Gavrilović.

Preteča svih patrola putnih pravaca je emisija "Zeleni signal", koja je već polovinom osamdesetih upućivala automobiliste kako da najbrže i najbezbednije stignu do mora. Grafike sa kilometražom i informacijama tada su se pravile ručno, pa u film triku ubacivane na filmsku traku i tako motirane.

Ova emisija emitovana je pred početak leta 1976. godine, obuhvata put ka moru, a daje neprocenjive filmske zapise kako je nekada izgledao taj put – od Beograda, preko Titovog Užica do morskih obala.

Ljig je i tada bio jedna od bitnih tačaka na putu.

"Ljig je prva etapa od Beograda, a za one koji putuju iz udaljenijih mesta dobro je da znaju da u ovoj varošici mogu da računaju na solidan servis sposoban za svakakve opravke. Tu je i benzinska pumpa, a za one što se umore otvorena su vrata prostranog motela smeštenog u privlačnom prirodnom ambijentu, uz rečicu, sa velikim prostorom za parkiranje", ovako je novinarka Milena Gavrilović davala korisne informacije o Ljigu.

Tadašnji autori opisali si i Čačak i prolazak kroz taj grad. I tada se žudelo da se saobraćaj izvede van grada na obilazni put.

"Ako ovuda prolazite petkom ne čudite se što je velika gužva. Petak je u Čačku pazarni dan pa je po ionako tesnim ulicama i preko mosta sasvim primerna saobraćajna zavrzlama. Doduše, biće bolje, a kada još se pouzdano ne zna, jer se ovuda gradi kružni put oko Čačka", rečeno je u patroli emisije "Zeleni signal".

Put ka Crnoj Gori opisan je veoma detaljano. Snimak Užica, Zlatibora, Vodica ostaće trajni zapisi o tome kakvu je putnu mrežu u to vreme imala Srbija. Put ka moru takođe je detaljno opisan kroz kanjon Morače i naravno dolazak na Jadransku obalu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво