Beograd, Pančevo i Debeljača dobili nove spomenike kulture

Vlada Srbije proglasila je nove spomenike kulture - Dom štampe u Beogradu, Evangelističku crkvu u Pančevu i Reformatsku crkvu u Debeljači. Specifična arhitektura, ambijentalna celina i značaj za zajednicu razlozi su da se ovi objekti stave pod zaštitu države.

Najstarije od tri zdanja, nedavno proglašena spomenicima kulture, jeste Reformatska crkva u Debeljači iz 1838. godine. Rađena po projektu ruskog arhitekte, najveće je takvo zdanje na teritoriji bivše Jugoslavije, sa tornjem visokim 76 metara.

Zidovi su tipično bele boje, bez ukrasa, freski i ikona. Još rade i orgulje stare skoro vek i po.

"Redovno imamo i bogosluženja i raznih aktivnosti u okviru crkve. Na primer, sledeće nedelje će biti dnevni kamp za decu, za osnovce", ispričala je Marija Besedeš, sveštenik Reformatske crkve.

Evangelička crkva u Pančevu iz 1906. jedan je od simbola grada i biser neogotičke arhitekture. To je bio hram Nemaca protestanata, a od kraja prošlog veka ne održavaju se službe, jer nema ni vernika.

"To je jedini objekat sa tim karakterističnim neogotičkim krovovima u gradu. Iako je manjih dimenzija, značajna je. Radili su je budimpeštanski arhitekti", navela je Dragana Ružić iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Ideja je da se crkva koristi kao prostor za kulturna dešavanja.

"U ovoj crkvi se održavaju koncerti, takmičenja, međunarodni skupovi, izložbe. Naša je želja da crkva postane jedno muzičko stecište", istakao je Boris Matijević, sekretar Crkvenog odbora.

Dom štampe u Beogradu, podignut sredinom 20. veka prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevića, smatra se njegovim najznačajnijim delom.

U vreme nastanka doneo je novine u gradnji poslovnih objekata. Dao je konačan oblik Trgu republike i starom gradskom jezgru u posleratnom periodu.

"To je naravno važno i za turističku ponudu Beograda, a i za vlasnike zgrade, koji će dobiti table, a posetioci će moći da saznaju o istoriji te zgrade", kazao je Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a.

Status spomenika kulture omogućiće lakši pristup finansijskim sredstvima preko raznih projekata i omogućiti da se ova zdanja rekonstruišu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво