Pešterski hleb sa sedam kora

Promenljivo vreme ovog leta muči građane Srbije — kako one koji žive u gradovima, tako i one sa sela, čiji prihodi upravo od vremena i zavise. Pešterski zemljoradnici i stočari godinama se suočavaju sa problemima koje im zadaju vremenske nepogode i nepristupačan teren.

Hleb na Pešteri, kažu, ima sedam kora, a to najbolje znaju gorštaci koji pokušavaju da pre kiše što više požanju. Prema njihovim rečima, navikli su na ćudi prirode koja može u trenutku da uništi sav trud. 

"Ova godina je bila dosta dobra, i prošla godina je bila dobra. Međutim, ima godina kada se baš zasuši, kada smo oskudni i za vodu i za travu", rekao je Džavid Kurtanović iz sela Tuzinje.

Njegov zemljak Faruk Dacić se priseća da je pre nekoliko godina u selu bilo preko 25 hektara raznih kultura — žita, ječma, pšenice. Danas, kako kaže, u Tuzinju nema ni 5 hektara oranica.

Pešterska visoravan je pretežno stočarski kraj gde se uzgaja oko 50.000 ovaca i 30.000 grla krupne stoke. Da ima puta, kažu, lakše bi dolazili do kupaca.

"Jagnje je dva evra žive vage po kilu već 25 godina i teško je da ga prodamo. Moramo da ga damo bez para na poček najmanje godinu dana", ističe Sefkija Kurtanović iz Tuzinja.

Sa blizu 40 stepeni na Pešteri, koliko je bilo u utorak, u sredu samo 15.

Zbog toga su mnogi i u zimskim jaknama, jer jak vetar pojačava osećaj hladnoće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво