Manje ljudi, veće gužve — paradoks beogradskih šaltera tokom leta

Mnogi smatraju da je leto idealno doba za pribavljanje dokumentacije — manje je ljudi, a većina službi radi uobičajeno. Međutim, iako je vreme godišnjih odmora, redovi se prave svakog dana.

Dok su neki na moru ili uživaju u hladovini banja i planina, drugi su odlučili da administrativne poslove završe baš sada, dok traju godišnji odmori.

Očekujući manje gužve u pošti, sudu, opštini, katastru ili domu zdravlja, ljudi kreću do šaltera čak i po visokim temperaturama.

Građani uglavnom dele mišljenje — iako su službenici ljubazni prema klijentima, smatraju da bi trebalo da se otvori još šaltera, jer, kako kažu, redovi nekada budu "i do vrata". 

Tačno je da u gradu ima manje ljudi, ali to važi i za one koji su vam baš u ovom trenutku neophodni.

Ako je potrebno da vam se prepišu lekovi, čekaćete možda duže nego obično jer je vaš izabrani lekar na godišnjem odmoru. Drugačije je na šalterima pojedinih opština, gde službenici rade uobičajeno od 7.30 do 15.30.

Gordana Lukić iz Gradske opštine Palilula kaže da se šalteri otvaraju u zavisnosti od potreba. Dodala je da postoje uslužni šalteri na teritoriji opštine Palilula, odnosno u udaljenim naseljima kao što su Borča, Ovča, Kotež, Padinska Skela, Slanci.

"Oni obavljaju poslove pisarnice, primaju podneske, zahteve i izlaze u susret građanima", rekla je Lukićeva.

Veće gužve za sudske i imovinske zahteve

Ukoliko su vaši zahtevi u vezi sa nekretninama, stanje je drugačije. Slavoljub Stepić iz Katastra nepokretnosti kaže da tržište nekretnina "ne staje" i da se broj stranaka ne smanjuje.

"Od početka godine do danas je 20 procenata veći broj zapremljenih predmeta u odnosu na taj period prošle godine. Nivo primljenih zahteva u avgustu je na nivou juna meseca ove godine, a u junu ih je bilo desetak posto više", izjavio je Stepić.

Šalteri za sudske overe i sudske pisarnice rade uobičajeno sa strankama od osam do 15 časova, tako da građani svoje poslove mogu da završe kao i van sezone godišnjih odmora.

Što se tiče krivičnih predmeta, nekada je bila uobičajena praksa da sudije i tužioci koriste kolektivni godišnji u avgustu, zbog čega su se stvarale velike gužve.

Natalija Adžić iz Javnobeležničke komore podsetila je da su se nekada preko leta pravile velike gužve ispred Palate pravde, ali da je taj problem rešen otkako je uvedeno beležništvo, u septembru 2014. godine, i zakazivanje termina.

"Zakazuju se pravni poslovi koji se odnose na promet nepokretnosti ili raspolaganja koja se tiču prometa nepokretnosti. S obzirom na to da je letnji period, ima više slobodnih termina u kancelarijama javnih beležnika, pa se manje čeka", navela je Adžićeva.

Javni beležnici obavljaju svoje poslove od devet do 17 časova svakog radnog dana, uključujući i letnji period. Overe kopija, potpisa, izjave građana mogu se obaviti bez zakazivanja.

Prema rezultatima anketa, koje su sprovele neke agencije, na šalterima u Srbiji prosečno se čeka više od pola sata. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje oko 35 minuta, u pošti 26, a u bankama 21 minut.

Apsolutni rekorder po čekanju u redu je katastar, gde naši sugrađani često provedu ceo sat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво