Sprečeno dalje oticanje mazuta niz reku Moravicu

Rekom Moravicom u Ivanjici pluta velika masna mrlja od mazuta. Kako je potvrđeno RTS-u, izlila se određena količina mazuta iz rezervoara za grejanje u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju. U Ivanjici je proglašena vanredna situacija. Tokom noći istočene su preostale količine mazuta, a lokalnoj samoupravi u pomoć su pritekli iz Sektora za vanredne situacije i "Srbijavoda". Sprečeno je dalje nizvodno oticanje mazuta u Moravicu, a na reci su postavljene zaštitne mreže.

Radomir Tankosić živi u naselju Šume blizu reke. Primetio je da Moravicom plivaju velike masne mrlje.

"Bile su mrlje po reci kao od ulja, nafta se oseća i ostaju fleke kada se uđe u reku, teško se opere", kaže Tankosić.

Mesto odakle curi mazut otkriveno je juče nakon što su prethodnog dana uočene masne mrlje u reci. Ulje za loženje sliva se niz padinu ispod ulaza u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju. U rezervoarima se nalazilo oko 70 tona mazuta pripremljenog za narednu grejnu sezonu.

Teren su obilazili predstavnici lokalne samouprave, vodoprivredne inspekcije i Ministarstva poljoprivrede.

"Ja tu ne mogu pričati ni o posledicama, da li će neko snositi odgovornost za ovo. Ono što je nama kao lokalnoj samoupravi bitno to je da stopiramo izliv mazuta u Moravicu, jer ta reka ide ka Arilju, Požegi i Čačku i može napraviti veliku ekološku katastrofu u celoj zapadnoj Srbiji", ističe Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica.

Prema Mitrovićevim rečima, iz cisterni mora da se istoči sav mazut, a tek onda da počne sanacija posledica na Moravici. Voda za piće je ispravna, jer se vodozahvat nalazi na oko 15 kilomatara uzvodno od mesta gde plutaju mrlje. 

"Što se tiče naše vode, ona je potpuno sigurna, bezbedna, kao i do sada što je bila. Do sada nismo imali nikakvih problema. Što se tiče svega drugog, vodosnabdevanje je stabilno kod nas. Bilo je pitanje da li je stabilna situacija i u prilikama koje kači reka Moravica, što se toga tiče mi imamo vodosnabdevanje jednim delom iz grada, drugim delom sa njihovog rezervoara u Maliču. Tako da ni jedno ni drugo ne dotiče ovu situaciju, koja se desila", navodi Vladimir Bojanović, direktor JKP "Ivanjica".

Sa druge strane, dodaje Bojanović, apeluje se da ne treba ni zalivati ni koristiti u bilo kakve svrhe vodu iz reke Moravice dok se ovaj problem ne sanira.

Voda iz reke će biti analizirana, kako bi se utvrdilo da li nizvodno isravna za tehničku upotrebu, navodnjavanje poljoprivrednih površina i napajanje stoke. Istraga će dati odgovor za uzroke ovog ekološkog incidenta, ali nadležni kažu da je najvažnije što su se efikasnom akcijom sprečile teške posledice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво