Pomen i parastos stradalima u Goraždevcu

Pre 16 godina u Goraždevcu su ubijeni  devetnaestogodišnji Ivan Jovović i dvanaestogodišnji Panto Dakić. Četvoro dece je teško ranjeno. Na njih je pucano iz automatskog oružja dok su se kupali na reci  Bistrica. Ubica je i dalje na slobodi. U znak sećanja na ubijene održani su pomeni i paratos u Goraždevcu i Beogradu.

Prošlo je 16 godina od zločina u Goraždevcu kod Peći, kada su i danas nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na decu koja su se kupala u reci Bistrici. 

Oplakivanje Ivana Jovovića, to je jedina želja Senke Jovović, na dan kada su joj ubili sina.

Nada je još ostala da živi, jer ni u porodici Jovović, ni u porodici Dakić, kao da u pravdu više ne veruju.

"Istraga je obustavljena. Pozvali su me u Euleks kada je obustavljena istraga, bila je Slovenka koja je rekla - nije do mene, meni je samo naređeno da obustavim. To sve ide na nekom višem nivou i oni odozgo upravljaju šta će i kako će da se radi", kaže Milisav Dakić, otac ubijenog Panta Dakića.

U znak sećanja na taj zločin bez kazne - danas je održan pomen i paratos u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice, u Goraždevcu i u spomen sobi "Kosmetske žrtve" u Beogradu.

"Oni koji su počinili taj strašni zločin, nakon završetka rata oni će zasigurno odgovarati ako ne pred sudom čovečjim, onda pred sudom božjim. Naše jeste da oprostimo, ali naše je da pamtimo", kaže iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Sa skupa u Beogradu  poruka države da ne odustaje od istine i kazne za krivce, i da je rešena da pomogne porodicama stradalih preko zakona o zaštiti ratnih vojnih veterana ali i civilnih žrtava rata.

Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević poručio je da će Srbija nastaviti da traži pravdu i krivce za taj zločin.

"Tragedija nije počela pre 16 godina, počela je odavno, kulminirala je 1998. i 1999. godine, a traje i danas. Nećemo zaboraviti na žrtve i nećemo prestati da tražimo krivce i kao predstavnik Vlade kažem: ''Kosovo je Srbija i tako će i biti zauvek''", rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, tragično je kada se danas čuju pojedini glasovi iz međunarodne zajednice da se zločini uopšte nisu dešavali i istakao da je dužnost i obaveza države da neguje sećanje na žrtve i da traži pravdu.

Predstavnici Vlade Srbije i među Srbima u Goraždevcu. Na dan zločina položoli su venac kod spomenika stradalim mladićima na Bistrici i drugim Srbima stradalim od NATO bombardovanja.

Nije pomogla ni nagrada od milion evra 

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci, samo 500 metara od centra sela, uprkos obećanjima, nikada nisu otkriveni.

Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je tada ponudio UNMIK. Za taj zločin još niko nije odgovarao, a Euleks je usled nedostatka dokaza zatvorio istragu, koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od Unmika.

Aleksandra Dakić Jovović sestra ubijenog Panta Dakića juče je na svom Fejsbuk nalogu napisala da porodice nastradalih nisu dale svoj pristanak za postavljanje spomen-ploče. 

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije saopštila je, povodom godišnjice zločina u Goraždevcu, da ni posle 16 godina od masakra nad srpskom decom niko nije odgovarao za zločin. 

Ističu i da je normalizacija odnosa između Srba i Albanaca nemoguća bez istine o masovnim i sistematskim zločinima koje su počinili pripadnici tzv. OVK i pravde za brojne srpske žrtve.

Zločin u Goraždevcu 

Trinaestog avgusta 2003. godine, na licu mesta ubijen je Ivan Jovović (19), dok je dvanestogodišnji Pantelija Dakić povredama podlegao u pećkoj bolnici. Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni. 

Najteže povređeni Bukumirić je prebačen u tadašnju francusku vojnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, a na putu do bolnice, napadnuto je i vozilo hitne pomoći.

Posle prve operacije, Bukumirića bez znakova života, ponovo hitno prebacuju u drugu bolnicu, u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a odatle helikopterom na VMA u Beograd, gde je šest dana bio u komi i preživeo četiri teške operacije.

Napadači na srpsku decu 2003. godine koja su se kupala na reci samo 500 metara od centra sela, uprkos obećanjima nikada nisu otkriveni, a Euleks je 2011. zatvorio istragu koju je preuzeo od Unmika.

"Ubice ili ubica su i dalje u bekstvu i nisu identifikovani do današnjeg dana", navodeno je te godine u obrazloženju Tužilaštva Euleksa, zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво