Nadležni tvrde da je kvalitet vazduha u Beogradu odličan, smrad nije štetan

Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu vrši kontrolu kvaliteta vazduha na više od 20 mernih mesta. Indeks kvaliteta vazduha je takav da se može oceniti kao odličan, rekao je za RTS Andrej Šoštarić iz Zavoda. Objašnjava da razlog pojave neprijatnog mirisa nije usled povećanih koncentracija zagađujućih materija već najverovatnije zbog raspada organsih materija, a to je prouzrokovano opadanjem nivoa reka.

Stanovnici mnogih naselja u Beogradu se, kao i ranijih leta, žale na neprijatne mirise. 

Stanovnici koji žive u centru grada, ali i na Novom Beogradu i malo šire žale se na neprijatan miris od četvrtka.   

Andrej Šoštarić rekao je za RTS da Gradski zavod za javno zdravlje vrši kontrolu kvaliteta abijentalnog vazduha na više od 20 mernih mesta i da je prema paramentrima koji se koriste za ocenu kvaliteta vazduha izračunato da je indeks kvaliteta vazduha takav da se može oceniti kao odličan. 

Objašnjava da razlog pojave neprijatnog mirisa nije usled povećanih koncentracija zagađujućih materija već najverovatnije potiče usled raspada organsih materija što je uobičajeno za letnji period, a to je prouzrokovano opadanjem nivoa reka.

"Kada se povlače ostavljaju za sobom mulj koji je bogat organskim materijalom kao i činjenica da je Beograd okovan poljoprivrednim zemljištem, velikim brojem njiva gde se koristi stajsko đubrivo i kada dolazi do raspada organskih materija, pod uticajm visokih temperatura, oslobađaju se mirisne komponente, nošene vetrom dolaze do grada, do samog centra", rekao je Šoštarić.

Ponavlja da je kvalitet vazduha odličan i ne postoji štetnost već samo ta neprijatnost zbog  mirisa.

Govoreći o tome kada možemo očekivati da nestane taj miris iz glavnog grada, Šoštarić kaže da je to uobičajena pojava za ovo doba godine i obično traje do deset dana.

"Nadamo se da će ove godine pet a najviše 10 dana što govorim iz iskustva. Ne možemo da predvidimo jer zavisi od količine i vrste organske materije koaj se raspada, od vremenskih prilika i slično", zaključio je Šoštarić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво